Blockkedjan är den liggare där varje transaktion verifieras av en digital signatur, vilket gör den svår att manipulera och enkel att följa.

Mest kända användningsområdet för blockkedjan är fortfarande kryptovalutan bitcoin, men idag används tekniken för att hålla koll på allt ifrån diamanter till fläskkött.

Läs också: Här är allt du behöver veta om kryptovalutan bitcoin och blockchain-tekniken

Här är fem områden där företagen hoppas att blockchain ska revolutionera marknaden.

Som betalningsform

Bitcoin visade att blockkedjan kan användas som betalningsalternativ helt utan en bank som mellanhand. Men även för bankerna finns det något att lära från kedjan.

Blockchain lämpar sig nämligen väldigt bra som betalningsmetod när det kommer till affärer mellan banker. Den inbyggda offentligheten i kedjan medför att en bank enkelt kan se ifall den andra parten har tillräckligt med resurser för att betala en skuld.

Ripple är ett exempel på en sådan kedja, som bland annat används av UBS och Santander. Två banker som även arbetar med sitt egna blockchainprojekt Utillity Settlement Coin som ska tillåta betalningar i flera olika valutor.

Om dessa metoder blir populära blir blockchain bli en stark motspelare till det traditionella Swiftsystemet som idag används för betalningar mellan banker.

Id-kort för prylar

På internet är vi alla anonyma, nästan i alla fall, och när det kommer till IoT-föremål är även de svåra att identifiera. Ett stort problem om du vill säkerställa vilken maskin som precis kopplade upp sig till ditt nätverk.

Men det kan snart finnas en lösning i form av projektet Factom som USA:s Homeland Security arbetar på.

Factom använder sig av blockchain för att skapa en loggbok över IoT-föremål, där även viktig information om maskinen lagras. Som tillverkare, uppdateringshistorik och kända säkerhetshål.

Det unika i sig är inte listan, då det skulle fungera även utan blockchain - istället är det säkerheten som ligger i fokus. För informationen i Factom kan inte ändras av hackare.

Läs också: Nya blockchainverktyg ska stärka Microsoft på kryptomarknaden

Certifiera certifikat

Lek med tanken att du ska rekrytera en expert på blockchain, hur skulle du då verifiera kandidaternas intyg? Naturligtvis genom blockkedjan.

Mjukvaruföretaget Learning Machine arbetar med en mobillapplikation som kan verifiera ett certifikat med hjälp av blockchain.

Certifikaten kan gälla allt från utbildning, medlemskap till dykarförmåga – och kedjan ser till att både innehållet och personen som uppvisar dem talar sanning.

Diamanterna

Klyschan säger att diamanter ”varar för evigt”, därför behöver du en långlivad liggare för att hålla reda på dem. Everledger är ett sådant system.

Genom blockkedjan håller Everledger reda på en diamants härkomst och ägare – vilket gör det betydligt lättare för samlare att handla mellan varandra. Samtidigt som det blir svårare för brottslingar att skapa trovärdiga förfalskningar.

Systemet kan även användas för att förhindra handeln med så kallade blodsdiamanter, då det blir lättare att följa varje stens historia bakåt i tiden.

Teamet bakom Everledger hoppas att man i framtiden ska kunna ta tekniken ett steg längre och även logga handeln med dyrbara konstverk.

Fläsket

Till skillnad från diamanter är fläskkött mer av en färskvara, därför är det extra viktigt för handlare att kunna visa att köttet är ätbart. Något som den amerikanska kedjan Walmart hoppas att IBM:s blockkedjeteknik ska hjälpa dem med.

Läs också: Blockchain-teknik kan hålla farlig mat från butikshyllorna

Via kedjan kan matvarujätten hålla koll på allt fläskkött man säljer i Kina, var det kommer ifrån, hur det lagras och varje köttbits bäst-före-datum.

Skulle det bli tal om att återkalla delar av köttet är det via kedjan enkelt att peka ut exakt var fläsket befinner sig.