Den som kan sin science fiction vet om att mördarrobotar aldrig är att leka med. Nu hoppas forskare vid IEEE, The Institute of Electrical and Electronics Engineers, ha påbörjat ett arbete som ska göra att vi aldrig behöver stöta på en ondsint robot någonsin.

Läs också: Googles AI kan ha hittat på ett eget språk

Under tisdagen släppte de nämligen en rapport där de vädjar alla ingenjörer att tänka etiskt när de bygger intelligenta maskiner eller mjukvara.

Bland annat efterfrågar forskarna ökat transparens från tillverkarnas sida, om hur de utformar sina skapelser, såväl som mer konsekvenstänk i designprocessen.

I takt med teknikens framfart tror författarna att etiska överväganden kommer att bli vardagsmat för alla som jobbar med AI och automatiserade processer, men de fruktar att inte alla är medvetna om detta.

”Jag personligen tror att de flesta ingenjörer och företag inte är medvetna om, eller öppna för, de etiska problemen. Då de inte är skolade på det sättet. De är utbildade i att utveckla effektiva system som fungerar”, säger Raja Chatila, iniativtagare till rapporten, till IDG News.

Ett av problemen som tas upp är hur datasystem kan reflektera de åsikter som skaparen har, något som kan bli ett problem om åsikterna inte matchar kundens.

På IEE hoppas man att rapporten ska bli startskottet för en standard där företagen tar med etiska frågeställningar redan vid ritbordet.

Läs också: Överraskade alla – roboten började tänka själv

Är du nyfiken på forskarnas rapport kan du hitta den här. Tycker du att de missat en viktig fråga har du fram till den sjätte mars på dig att lämna feedback.


Vill du lära dig mer om hur teknikutvecklingen påverkar affärslivet just nu – från världens bästa talare inom webb? Då ska du uppleva Webbdagarna Stockholm 21-22 mars 2017 på plats. Anmäl dig före midnatt i dag den 14 december så sparar du 3 000 kronor på inträdet. Programmet och anmälan hittar du här.