Waymo är namnet på det nya företaget som ligger under moderbolaget Alphabet på samma sätt som Google, Nest Labs, GoogleX och Google Fiber, skriver Computerworld.
 

I går kom uppgifter om att Google nu skrotar planerna på att bygga sin egen självkörande bil – men där kommer inga tydliga besked från John Krafcik som är vd för det nya bolaget.

I en blogg skriver han att Waymo är ett företag för självkörningsteknik som har som syfte att göra det säkert och enkelt för människor och saker att förflytta sig.

"Vi tror att den här tekniken kan börja omforma de runt tio biljoner miles som motorfordon färdas runt i världen varje år med säkrare, mer effektiva och mer tillgängliga transportformer", skriver han.

Läs också: Uber fortsätter satsning på självkörande bilar – köper AI-företag

John Krafcik lägger också till att självkörningstekniken kommer att kunna användas på många fler sätt än vi ännu tänkt ut och skapa många nya jobb, produkter och tjänster.

Att Weymo nu tar steget från projekt till fristående företag signalerar att tekniken nu blivit mer mogen. Och analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy tror att en bil med Googles självkörandeteknik ligger tre år bort.

– Det är en stor sak att forskningen gått så långt att den är nära att bli till produkter, säger han till Computerworld.

Läs också: GM:s självkörande bilar stannar om föraren tappar sin uppmärksamhet

Men Ezra Gottheil som är analytiker på Technology Business Research är inte lika imponerad utan anser att det mer handlar om ett "ceremoniellt erkännande" än ett stor kliv framåt.

– Det är en förändring från en halvmogen forskning till en halvmogen affär, säger han och uppskattar att det dröjer åtminstone fem år innan Waymos teknik finns i en självkörande bil.


Vill du lära dig mer om hur teknikutvecklingen påverkar affärslivet just nu – från världens bästa talare inom webb? Då ska du uppleva Webbdagarna Stockholm 21-22 mars 2017 på plats. Anmäl dig före midnatt i dag den 14 december så sparar du 3 000 kronor på inträdet. Programmet och anmälan hittar du här.