I en ny studie från amerikanska Center for Digital Democracy och American University i Washington har forskarna upptäckt att många wearables i USA säljer ut stora delar av sina användares uppgifter.
Läs också: It-juristens checklista: Det här krävs för att leva upp till EU:s dataskyddsförordning
”Många av de här prylarna är redan integrerade i stora ekosystem av big data rörande digital hälsa och marknadsföring. Fokus ligger på att samla in och profitera på person- och hälsodata genom att influera konsumentvanor”, skriver forskarna i studien.
I takt med att tekniken blir mer sofistikerad räds forskarna en framtid där allt mer personlig information blir en handelsvara för tillverkarna.
Läs också: Nästa målgrupp för wearables: Barnen
”Amerikaner förlorar kontrollen över sin mest känsliga information i takt med att deras hälsodata samlas in och analyseras på kontinuerlig basis. För att sedan kombineras med information om deras finanser, etnicitet, geografiska plats och beteende, säger Jeff Chester, som varit med och skrivit rapporten, till IDG News.
Om man får tro forskarna glömmer konsumenterna ofta av integritetsfrågan, speciellt då många verkar tro att hälsoinformationen som samlas in går under samma lagar som skyddar läkarjournaler. Något som den inte gör.
Som lösning på problemet efterfrågar forskarna nya branschstandarder där företagen tydligare går ut med vad som samlas in och varför.
Läs också: Facebook böjer sig för myndigheterna och slutar samla in data från Whatsapp
”Samtidigt som vi behöver göra allt för att utbilda och stärka konsumenterna, så att de tar kontroll över sin personliga data, så kan vi inte förvänta oss att individer kan bära hela bördan av att se efter sin egna integritet i big data-eran”, skriver forskarna.