Poisontap alla låsta datorers mardröm
Ett av årets absolut läskigaste Raspberry Pi-projekt står hackaren Sammy Kamkar för med sin maskin Poisontap. En mikrodator som enkelt tar sig in i en låst dator och lurar till sig inloggningsuppgifter och internettrafik.
Det enda som krävs är att den låsta offerdatorn har ett browserfönster uppe och en USB-koppling – sedan är det fritt fram för Poisontap att förklä sig som internet och anropa offret.

Som tur är finns det två enkla sätt att skydda sig mot Poisontap, antingen stänger du av datorn när du inte sitter vid den eller så bemödar du dig att i alla fall stänga browsern.
Om du vill ha en mer långsiktig lösning kan du följa Sammy Kamkars egna råd och mura igen USB-portarna.
Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi
Följ flygtrafiken med Stratux
Idag behöver man inte arbeta i ett flygledningstorn för att effektivt kunna följa flygtrafiken, dels finns den populära sajten Flightradar24 som sammanställer trafiken åt dig men sedan finns även Stratux, maskinen som snappar upp och avkodar flygplanens radartransponder.
Projektet är ganska lätt att bygga hemma och när datorn är klar kan den skicka informationen till din telefon.
Vill du bygga din egen Stratux hittar du all information du behöver på projektets hemsida.
Den ångdrivna hemsidan
En hemsida som drivs på ånga – ja det var utmaningen som gymnasieeleverna Alexander Edvardsson och Joakim Söderberg antog sig som projektarbete i skolan.
Uppgiften visade sig vara svårare än de först trott, men genom att koppla samman en Raspberry Pi Zero med en ångmaskin, som Alexanders morfar byggt själv, lyckades de till slut skapa SteamPi.

”Vi fick pussla ordentligt, och det var lite ont om tid på slutet också. Vi klarade att få igång den ungefär sex timmar innan presentation. Det var lite sista minuten faktiskt”, säger Alexander Edvardsson.
Helt ångdriven är den dock inte, för nätverksporten behöver fortfarande en hjälp på traven, men vi på IDG väljer att bortse från det.
Läs också: Den här svinbilliga Raspberry Pi-konkurrenten har både wifi och ethernet
R-Kade Zero den tuffaste tv-spelskonsolen på länge
Ett av de absolut vanligaste Raspberry Pi-projekten måste nästan vara de retrodoftande tv-spelskonsolerna som folk knåpar ihop, men R-kade Zero har tagit det hela ett steg längre genom att erbjuda både konsol och kontroll i ett paket.

Konsolen sätts enkelt samman genom att fästa en Raspberry Pi Zero i R-kade Zeros knappbeprydda lilla chassi.
Några spel ingår dock inte utan det får du lösa genom att ladda hem andra emulatorer, men det finns ju som sagt tusentals konsollösningar bara en googling bort.
Banankontaken som delar ut Wi-Fi-lösenord
Ett av årets absolut coolaste, och konstigaste, projekt står den danska nätverksteknikern Stefan Milo för med sin ”banankontakt”.
Bäst beskrivet kan man säga att kontakten är en Raspberry Pi som är kodad för att dela med sig av en engångskod till Wi-Fi-nätet om man trycker på en banan som är inkopplad i datorn.
Idéen till projektet fick Milo när han kom på hur onödigt det var att företags receptionister måste dela ut små lappar med lösenorden på till besökare.

”Även om du har en liten kupongskrivare involverar det fortfarande en receptionist, en skrivarinstallation, stöd för skrivarens drivrutiner etcetera. Och det involverar fortfarande papper – vad är det här? 1999?”, sa Stefan Milo till sajten The Register.
Snabbt blev Stefan Milos lösning en succé på företaget, men trots detta var man tvungen att byta ut bananen mot en croissant – för chefen åt upp frukten.
Läs också: Nya lagringsmöjligheter till Raspberry Pi
Slack på C64
Vill du kunna snacka och kommunicera med kollegorna även när du sitter framför din Commodore 64? Vilken tur att någon då har kommit på hur man får in verktyget på datorn med hjälp av en Raspberry Pi.
Det är hobbyutvecklaren Jeff Harris som tagit fram en kabel som kan koppla in mikrodatorns USB i retrodatorns userport, den port som används för att koppla in modem och skrivare i C64.
När de två datorerna sedan kopplats samman använde sig Jeff Harris av ett program som han skrivit själv I 6502 Assembly och en NodeJS-kod I PI:en.
På Harris blogg hittar du all info du behöver för att själv implementera Slack i C64, sedan är det bara att chatta på som vanligt!