Namnet Luke står dels för Life Under Kinetic Evolution men är också en referens till Star Wars-hjälten Luke Skywalker, du vet han som får skaffa sig en robotarm efter händelserna i filmen Rymdimperiet slår tillbaka. En passande gliring då armen Luke är som tagen från sci-fi-filmernas värld.

Läs också: Ny handprotes återställer en förlamad mans känsel

Armens hand har nämligen sex olika varianter av grepp samtidigt som armens leder går att böja på en mängd olika sätt. Med inbyggda batterier ska handen även kunna applicera ett grepptryck, likt det tryck våra muskler skapar i handen.

Enligt Darpa är Luke en stor framgång inom protesforskningen, ett område som länge använt sig av föråldrad teknik. Men tekniken väntas bli ännu bättre.

”Vår vision för de här lemmarna är att de ska få en bättre rörlighet och mer raffinerad känsel genom att koppla dem direkt till användarens perifera och centrala nervsystem”, säger Justin Sanchez, chef för DARPA:s avdelning för biologisk teknik, i ett uttalande.

Armprotesen Luke

 Utvecklingen av Luke har pågått i åtta år och protesen har sedan några år tillbaka varit godkänt av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA.

Tanken är nu att armen snart ska släppas på marknaden, men innan dess har Darpa alltså valt att starta ett program som ger ett visst antal utvalda krigsveteraner tillgång till protesen.

Läs också: Sjukhus använder 3d-skrivare för att printa ut kroppsdelar

”Den kommersiella produktionen och tillgängligheten av de här fantastiska armarna är en stor milstolpe för patienterna i RP-programmet (Revolutionizing Prosthetics). Det viktigaste är chansen för våra skadade krigare att kunna njuta av stora förbättringar i livskvalitet”, säger Justin Sanchez.