Batterier från den japanska elektroniktillverkaren sitter redan i ett flertal av Elon Musks Tesla-modeller. Nu har de båda företaget tagit sin relation ett steg vidare med en investering i miljardklassen. Det är Panasonic som öppnar plånboken och bidrar med 2,36 miljarder kronor för bygget av en solpanelsfabrik. Sedan tidigare har Panasonic gått in i Teslas Gigafactory i Nevada.

Läs också: EU bötfäller Sony, Panasonic och Sanyo för hemlig batterikartell

Som motprestation för investeringen i fabriken, som ska byggas i amerikanska delstaten New York, har Tesla lovat att fortsätta köpa Panasonics produkter. Utöver att de också står för fabriksbyggnaden och infrastrukturen, skriver Reuters. I ett blogginlägg skriver Tesla att fabriken ska tillverka Panasonics högeffektiva solpaneler och moduler. Om det är samma typ av paneler som Panasonic redan tillverkar framgår inte. De använder i dem flera tunna lager av kisel, tvåsidig celldesign och värmetålig struktur för att producera energi på ett mer effektivt sätt.

Läs också: Nästa år kör Google alla datacenter på förnybar el

Tesla skriver att Panasonics teknik skulle kunna användas för att ta fram de takplattor av solpaneler som elbilstillverkaren presenterade i höstas. Planen är att de ska tillverkas i den nya fabriken, bredvid de mer traditionella solpanelerna, skriver Ars Technica. Fabriken väntas ge 1 400 arbetstillfällen varav 500 är inom själva tillverkningen. Produktionen är tänkt att börja sommaren 2017.

Panasonic har de senaste åren lagt om kursen något. Från att nästan helt fokusera på konsumentprodukter med låga marginaler, till mer affärsinriktade företagskunder. Tidigare i år köpte Tesla upp Solarcity, företaget som installerar solpaneler och sedan tidigare hade Elon Musk som styrelseordförande.