Enligt en rapport från säkerhetsföretaget Symantec har det bara under 2016 dagligen skett mer än 4 000 ransomwareattacker, och om man får tro FBI har gisslanprogrammen utpressat amerikanska företag på 209 miljoner dollar bara i år.
Men även om allt fler får upp ögonen för det reella säkerhetshotet från ransomware kommer det enligt experterna bli allt svårare att skydda sig.
Läs också: Varning för dubbeltrubbel – hybridtrojaner sprider sig på Android
– Förenklat kan man säga att skurkarna kommit på att ransomware ger pengar, och du kan förvänta dig att de kommer att fördubbla verksamheten 2017, säger Corey Nachreiner, CTO på Watchguard technologies, till IDG News.
Likt Nostradamus har även Corey Nachreiner en dyster framtidsprofetia och det är intåget av en helt ny sorts gisslanprogram, som tar det värsta med ransomware och sätter samman det med spridningsmöjligheten från traditionella datormaskar.
– Tänk dig ransomware som sätts fast på en nätverksmask. Efter att ett offer blivit infekterat skulle den outtröttligt kopiera sig själv till varje dator den kan nå på det lokala nätverket, säger Corey Nachreiner och fortsätter:
– Oavsett om du kan tänka dig ett sådant scenario eller inte så lovar jag dig att de cyberkriminella redan har tänkt på det.
Läs också: Traditionella yrkeskriminella bakom ransomwarevåg – ”enklare än att råna en bank”
En som håller med Corey Nachreiners om framtidens ransomware är Nir Polak, vd för analyticsföretaget Exabeam, som även han tror gisslanmasken blir nästa stora it-hot.
– Ransomware är redan en stor business för hackare, men ransommaskar garanterar fortsatt business. De krypterar dina filer tills du betalar, och ännu värre, den lämnar efter sig presenter, säger Nir Polak.
Ransommaskar är dock inte uteslutande ett framtida problem utan virusen finns redan i dag. Tidigare i år gick till exempel Microsoft ut och varnade för masken Zcryptor som kan föröka sig från dator till externa diskar.
Säkerhetsveteranen Alex Vaystikh, teknikchef på Secbi, är även han övertygad om att gisslanprogrammen kommer att bli värre nästa år.
Han förutspår smartare ransomware som först stjäl dyrbar information och sedan låser upp filer på offerdatorn, vilket på sätt och vis hackar offrets data två gånger om.
Läs också: Från Donald Trump till Hitler – här är de 5 konstigaste gisslanprogrammen
– I det här scenariot kanske offret säger: vet du vad, jag har backup och vägrar att betala för kryptering. Men då kan hackaren hota med att läcka. Vi har hört om ransomware som används i känsliga miljöer som sjukhus, men ännu har ingen stor skada skett där. Men om viruset först stjäl patientinformation och sedan krypterar den, då kan det bli extremt skadligt, säger Alex Vaystikh till IDG News.