2016 var ett år då stjärnor som David Bowie, Prince och Carrie Fisher lämnade oss på tok för tidigt. Men det var inte bara kändisar som försvann, utan även i teknikens värld har flera stjärnor trillat av pinn.
Pebble

Efter att ha varit med och startat smartklockeboomen 2013 lyckades Pebble aldrig riktigt leva upp till hajpen. För precis som hos alla tillverkare av smarta klockor, förutom Apple, dalade Pebble snabbt i försäljning.
I december köpte Fitbit upp Pebbles intellektuella kapital och tog död på produktionen.
Läs också: Årets 5 mest underskattade lanseringar från Microsoft
Samsung galaxy note 7

En av de riktigt stora snackisarna i teknikvärlden 2016 var Samsungs fiaskotelefon Galaxy Note 7 som kort efter lanseringen helt drogs tillbaka då telefonen spontant kunde börja brinna.
Men fiaskot tog inte slut där, för när beslutet om återkallelsen väl tagits var det många som inte lämnade in sina telefoner, vilket tvingade Samsung till att ta fram uppdateringar som på ett säkert sätt gjorde telefonen obrukbar. Ett förnedrande slut på en lika förnedrande saga.
Telefoner från Blackberry

Om du ser en Blackberry-telefon i framtiden är den med största sannolikhet inte gjord av Blackberry.
För i september gick den tidigare stolta telefontillverkaren ut med att man skulle sluta ta fram ny hårdvara och istället lägga allt fokus på mjukvara.
Däremot var beslutet inte slutet för telefoner med Blackberrys varumärke knutit till sig, för företaget kommer att licensiera ut namnet till tredjepartstillverkare.
Vine

Twitters videotjänst Vine meddelade i oktober, till ett fåtal entusiasters stora förtret, att man skulle lägga ner sin verksamhet.
Dock började rykten snabbt florera om att Vine skulle återuppstå, men hur det blir med uppståndelsen återstår att se.
Sunrise Calender

Nådastöten för den populära kalenderappen Sunrise kom redan 2015 när Microsoft köpte rättigheterna till den.
Microsoft hade inga intentioner på att arbeta vidare med Sunrise utan valde istället att implementera vissa funktioner från appen till sin egna kalender i Outlook.
Visserligen ser Outlook nu lite mer ut som Sunrise, men det är en klen tröst för alla Sunrisefans.
Facebook Paper

Facebooks försök till att göra en renodlad nyhetstjänst fick mycket beröm från vissa användare som menade att den var betydligt bättre än Facebooks huvudapp på att leverera nyhetslänkar.
Men tjänsten hittade aldrig hem till den stora massan av användare och lades i år ned. Arvet från Facebook Paper lever dock kvar, då mycket av tekniken i tjänsten ligger till grund för Facebooks nya tjänst Instant articles.
Googles Nexus-telefoner

Nyligen släppte Google sin highend-telefon Pixel som fått många Androidanvändare lyriska. Men i och med Pixel valde Google även att helt lägga ned sin tillverkning av de betydligt billigare Nexus-telefonerna.
Enligt Google är varumärket Nexus nu helt dött och kommer aldrig att återvända, men företaget erbjuder fortfarande teknisk support på telefonerna.
Firefox OS

2015 tog Mozilla beslutet att lägga ned sitt operativsystem Firefox OS för smartmobiler.
Operativsystemet fick leva vidare ett kort tag på webbaserade system för smarta tv-apparater, routrar och surfplattor, men i november gick Mozilla ut med att man lägger ner projektet helt och hållet.
Intel Atom till smartmobiler

2016 var året då Intel insåg att man missat tåget när det kommer till smartmobiler och att företaget aldrig skulle kunna komma ikapp sina konkurenter.
Därför valde man att helt lägga ned arbetet med Atomchippet till telefoner och valde i stället att satsa allt krut på chipp till andra uppkopplade föremål – som drönare och ar-headsets.
Apple Thunderbolt Display

I juni meddelade Apple att man lägger ned sin tillverkning av skärmserien Thunderbolt Display som varit igång sedan 2011.
Enligt sajten Extremetech är beslutet väldigt uppseendeväckande då det är första gången sedan 80-talet som Apple inte säljer några egna skärmar.
Läs också: Spelforum och sexsajter - här är årets största databasstölder
Project Ara

Googles planer på en modulär smartmobil, på vilken användaren lätt kunde byta ut komponenter, var nog från början en vild chansning. Men hade man fått fram tekniken som man velat kunde Project Ara gjort det lättare för konsumenter att själva skapa sin drömtelefon.
Tyvärr så gick inte chansningen hem och Google valde i år att lägga ner projektet.
Microsoft Band

Microsofts fitnessarmband var från början lovande med sin färggranna touchdisplay, men produkten hölls tillbaka av dålig mjukvara och kasst stöd för applikationer.
Därför var det inte så konstigt att Microsoft i år gick ut med att man inte skulle göra en tredje modell i serien.
Picasa

Det är ganska anmärkningsvärt att bildredigeringprogrammet Picasa varade så länge som det gjorde. Programmet lanserades redan 2002 och köptes två år senare upp av Google, som bara några år efter det slutade släppa uppdateringar till programmet.
Därför kom det 2013 flera rykten om att Picasa skulle bytas ut mot Google+ Photos, men det hände aldrig och Picasa fick leva vidare ända fram till 2016 då bilan till slut föll.