Om du tycker att Windows 7 representerar höjden av utveckling för Windows så är du inte ensam, skriver IDG News och tipsar om hur man kör den gamla Windowsversionen på bästa sätt.

Du kan ha olika skäl för att bita dig fast i sjuan, kanske bekvämlighet eller motvilja mot Microsofts datainsamling i senare versioner. Men det finns vissa saker du bör göra för att ha en bekväm resa fram till det definitiva slutet 14 januari 2020, för övrigt en tisdag. Då kommer säkerhetspatcharna att upphöra.

I dagsläget är du i alla fall inte ensam, 18 månader efter att Windows 10 släppts så är det fortfarande dubbelt så många som använder Windows 7 än den senaste versionen.

Läs också: Android mest sårbar 2016 - men Adobe var värsta försäljaren

Börja med en rejäl säkerhetskopia av din installation, efter att du uppdaterat den med de senaste patcharna. Följ de här stegen innan du säkerhetskopierar:

Steg 1. Välj patchmetod

Vilken patchmetod du väljer beror på hur mycket information du vill dela med dig av till Microsoft. Det finns tre huvudsakliga alternativ:

  • Du går med på att Microsoft får så mycket information av dig som möjligt och kan använda Windows Update med automatik.
  • Du vill minimera Microsofts insyn, vilket innebär att du missar vissa nyheter och får ladda ner och installera de patchar du vill ha manuellt.
  • Du struntar i patchar, även sådana som gäller säkerhetshål. Det här är det lättaste sättet, men det rekommenderas inte.

Steg 2. Installera eventuellt om Windows 7 från början

Om inte Windows 7 fungerar bra på din dator är det läge att installera om det från början. Om du inte har några problem att tala om kan du hoppa till steg 3.

Det kan vara problematiskt att få tag på rätt installationsfiler för Windows 7 SP1. Om du har problem trots att du äger en korrekt licens kan du prova att vända dig till Microsofts support för att få hjälp. När du lyckats säkra en kopia av Windows 7 SP1.

Tänk på att spara undan lösenord och alla viktiga data innan du sätter i gång.

Steg 3. Optimera Windows

Om du inte installerat en fräsch kopia av Windows 7 i det förra steget så finns risken att Windows Update är segt. Här finns tips om hur du fixar det.

Om du valt att köra automatisk uppdatering eller att installera säkerhetspatchar själv, se steg 1, så är det bara att sätta i gång att uppdatera. Kör Windows Update en gång till när allt verkar OK, för att vara säker på att du har alla uppdateringar för Office, Dotnet, med mera.

update

Steg 4. Ta kontrollen

Det finns gott om inställningar du kan göra i det här läget. Här följer några förslag, välj själva vilka som är lämpliga.

  • Stäng av automatiska uppdateringar.
  • Stäng av programmet för kundförbättringar.
  • Inaktivera alla program som du inte vill köra
  • Uppdatera webbläsaren.
  • Avinstallera program som du inte vill använda.

Steg 5. Rensa hårddisken

Det finns gott om tredjepartsverktyg för att rensa hårddisken, men du kommer en bit på vägen med det inbyggda verktyget i Windows. Högerklicka på en ikon av huvudhårddisken och välj Egenskaper, så ser du ett alternativ för att rensa hårddisken.

I det här läget kan du även defragmentera disken, om du har en traditionell mekanisk hårddisk.

Läs också: Lackat på Windows 10? Här är 6 bra skäl att testa Linux

Steg 6. Säkerhetskopiera!

Nu är det äntligen läge att göra den där säkerhetskopian. En fullständig kopia av allt (Windows, applikationer och data) är att rekommendera. Se till att ha användarnamn, lösenord, aktiverings-id och liknande nedskrivna på ett säkert ställe.

Du kan använda de inbyggda funktionerna i Windows för säkerhetskopiering eller skaffa ett separat program. Kom ihåg att göra en avbildning (image) av ditt system. Förutom en vanlig kopia är det en bra idé att även göra en återställningsdisk (system repair disk).

Om du är riktigt seriös med säkerhetskopiering kan du göra en andra kopia, för att sedan göra inkrementella kopior med regelbundna mellanrum.

Steg 7. Avrunda med underhåll

Nu börjar du säkert bli trött på instruktioner. Men det kan vara värt att ha koll på att antivirusprogrammet du valt är uppdaterat. Kom även ihåg att kontrollera hårddisken med jämna mellanrum, kanske en gång i månaden, liksom att defragmentera den. Se till att Windowsuppdateringar installeras, om du har valt att göra sådana.

Och kontrollera att dina säkerhetskopior är korrekta. Det bör finnas funktioner för det i det program du använder för säkerhetskopiering.