Under året som gått har obemannade flygande farkoster, mer kända som drönare, ökat i popularitet världen över. Konsumentversionerna har blivit fler och varit till glädje för så väl hobbyflygare som ägare av mer tveksam karaktär. Men när människor kan flyga in drönarna lite var stans där de önskar så har ett nytt behov växt fram. Nämligen det att stoppa dem från att flyga där de inte hör hemma. En helt ny industri är på väg att ta form skriver Reuters.

Ett dussintal startup-bolag håller just nu på att utveckla teknik för att hindra drönare från att spionera, smuggla droger eller störa på allmän plats i samhället. Lösningarna de erbjuder handlar om allt från att använda rovfåglar till att skjuta ner drönarna med en bazooka. Och kampen mellan drönare och skyddsmurarna eldas till stora delar på av bristen på ny lagstiftning skriver nyhetsbyrån.

Läs också: Den här specialbyggda monsterdrönaren kan lyfta en människa

Se till exempel på Australien, där är det två olika myndigheter som är ansvarig för regelverken. En för drönarna och en för den teknik som tas fram för att stoppa dem. Enligt landets flygsäkerhetsmyndighet, Civil aviation safety authority, ansvarar de enbart för säkerhetsfrågan. Så även om de kan se problem inom andra områden, däribland integritetsområdet, så är inte just den frågan deras ansvar. Eller i USA där drönare ses som privat egendom och därmed bara kan förstöras eller blockeras efter ett beslut av polis eller andra myndigheter.

Enligt Reuters rapportering har drönare använts för att smuggla mobiltelefoner, droger och vapen in till fängelser. Beväpnade grupper i konfliktområden i Irak, Syrien, Turkiet och Ukraina ska i allt större utsträckning använda dem i sitt spaningsarbete. Eller för att använda drönare vid olika formare av attacker säger Niz Jenzen Jones som arbetar på vapenkonsultföretaget Armament research services.

Allt detta har lett till en ökad efterfrågan på teknik som kan skydda människor så väl som byggnader från ovälkomna farkoster. Teknik som kan hindra drönarna från att nå sitt mål genom att antingen tvinga ner dem eller slå ut dem helt och hållet. Och lösningarna varierat stort. Somliga är inte det minsta beroende av teknik. Som polisen i Nederländerna där de plockat in örnar för att plocka upp ovälkomna drönare i luften. Bolaget som tillhandahåller rovfåglarna heter Guard from above.

Andra bolag har valt att satsa på att fånga in drönarna i ett nät. Antingen genom att skjuta ut ett som fångar i farkosten eller med hjälp av större drönare.

Mer avancerade lösningar står till exempel tyska Dedrone för. Genom att kombinera olika sensorer övervakar de passivt drönare i ett visst område. Verktygslådan består av kameror, metoder att fånga upp wifi-signaler och skanna radiofrekvenser samt akustik. Andra metoder försöker knäcka de trådlösa radioprotokollen och på så sätt ta över kontrollen och blockera videosändningen. Till listan kan också läggas verktyg som stör styrsystem, gps och kommunikationen.

Läs också: Operatörsjättens nya drag – vill övervaka drönare

Marknaden för konsumentdrönare väntas 2021 uppgå till 45 miljarder kronor säger analytiker från bland annat marknadsundersökningsföretaget Tractica. Priset på en drönare kan variera från ett par hundralappar till tiotusentals kronor.

Vad som krävs för att få flyga en drönare varierar mellan världens länder. I Sverige krävs tillstånd för all flygning utom synhåll och det är Transportstyrelsen som står för det. För att flyga när en flygplats krävs tillstånd från den aktuella flygplatsen. Att fotografera med drönare är sedan i höstas förbjudet om man inte har tillstånd från Länsstyrelsen. Detta efter en uppmärksammad dom som gjorde gällande att drönare omfattas av kameraövervakningslagen.

Grundarna av bolagen som befinner sig på denna växande marknad tror ändå att en förändring är i sikte. I takt med att myndigheterna inser hur viktigt det är att skydda viktig infrastruktur kommer de också ta fram nya regelverk säger Oleg Vornik, ekonomichef på företaget Droneshield. De har räknat till omkring hundra bolag som erbjuder skydd mot drönare.