Ansvariga för Microsofts webbläsare har senaste åren sett hur användarna blivit färre och färre. Nya lägstanivåer har följt på gamla. Men nu kan det vara så att de nått till botten av brunnen.

Det är analysföretaget Net Applications som men jämna mellanrum mäter andelen användare av olika webbläsare. Rapporten är en uppskattning av hur många av världens persondatorer som körs med vilken webbläsare. Och i senaste rapporten, som visar siffror för december månad, visar det sig att Microsoft nu är nere på 26,2 procent. Det är bara en minskning med sju tiondelsprocent sedan förra mätningen.

Läs också: Mozilla släpper ny superprivat Firefox till Iphone

Visserligen är det en minskning, men den följer trenden som pekar på att blödningen avstannat. De senaste mätningarna har visat hur andelen användare minskat med 1,9 procent följt av 1,8 och senast 1,5 procent. Vilket tyder på att utvecklingen har stabiliserats.

Igen annan webbläsare har tappat så många användare på så kort tid. Under året som gått har de, enligt IDG News, förlorat 20,1 procent av sina andelar. Decembersiffrorna för 2016 utgör ungefär 43 procent av motsvarande siffror ett år tidigare. Möjligen kan Netscape navigator vara undantaget som bekräftar regeln, men det var å andra sidan snart 20 år sedan.

Det som framför allt fick användarna att överge webbläsarna var att Microsoft plockade bort supportfunktionen för alla versioner utom IE11 och Edge. Valet användarna ställdes inför i januari 2016 var att uppdatera till en senare version, uppgradera till Windows 10 och Edge eller byta till en konkurrent. Att döma av nedgången ser det ut som många valde det sista alternativet.

Läs också: Google inför strängare straff för skumma sajter

Istället ser det ut som Googles Chrome är den stora vinnaren, webbläsaren klättrar upp till 56,4 procent vilket är ett rekord i andra änden av spektret. Mozillas Firefox kämpade sig upp till 12,2 procent. De har haft svårt att behålla användarna och andelarna var på väg neråt tidigare under 2016. Men det vände i slutet av sommaren och Firefox har återhämtat sig från dödsryckningarna.