En av världens mest avancerade speldatorer är tillbaka. I en ny version har AlphaGo spelat byxorna av mästaren i det koreanska brädspelet och allt har skett i hemlighet. Av 51 omgångar har datorn vunnit 50, inklusive en seger mot Ke Jie som är den nuvarande världsettan – i alla fall den mänskliga ettan. Matcherna spelades online men någon förlust har det egentligen inte varit tal om. Den sista matchen slutade oavgjort efter att internetuppkopplingen försvann, skriver Ars Technica.

Läs också: AI vs människan i poker – kan en dator bluffa?

AlphaGo gjorde sig ett namn när den i mars förra året gick en uppmärksammad match mot en av de absolut bästa Go-spelarna i världen: Lee Sedol. Då var matchen irl, eller så irl som det kan bli när en av spelarna är en artificiell intelligens. Det fanns i alla fall ett fysiskt spelbräde och riktiga pjäser. Lee Sedol var innan matchen övertygad om att han skulle ta hem segern. Men historien blev en annan och efteråt har han sagt att han aldrig fått så många gratulationer för att vinna en enda runda. Han vann en av fem ronder.

Men skaparna av Deepmind, som sedan 2014 ägs av Google, är ute efter perfektion. Att bara vinna fyra av fem matcher var inte bra nog. Så det var direkt tillbaka till kontoret för att börja fila på en vassare version. Och nu är de tillbaka med en ai som både ska vara större och bättre och som dessutom är obesegrad. Grundaren av företaget, Demis Hassabis, släppte nyheten på Twitter häromdagen: en ny version av AlphaGo har spelat ett antal inofficiella matcher på nätet. Under namnen Magister (P) och Master (P) spelade datorn mot ett flertal mästare som Ke Jie, Gu Li och Lee Sedol utan att förlora en enda match.

Helt under radarn har de inte lyckats hålla sig. Nyfikna Go-fans har under veckan som gått diskuterat vem denna mystiska debutant skulle kunna vara. Ganska snabbt stod det klart att motståndaren inte var en människa. Dragen var för ”omänskliga” och frånvaron av förlust fick följarna att ana vem, eller vad, som låg bakom pseudonymen. De var bara inte helt säkra på vilken ai det skulle kunna vara.

Läs också: Fem saker som artificiell intelligens redan gör bättre än människor

De professionella spelarna har reagerat lite olika på förlusten mot den anonyme motståndaren. Ke Jie ska ha varit chockad och upprepade bara: den är för stark. Gu Li ska ha sagt att människor och datorer tillsammans kan lösa gåtan som är spelet Go. Han tror inte det finns en chans att en människa någonsin kommer att slå AlphaGo igen, däremot kan människor lära sig av datorns gudomliga drag.

Go är ett strategiskt brädspel för två personer. Spelarna placerar omväxlande ut svarta och vita stenar på ett rutnät. Målet är att kontrollera en större del av spelplanen än motståndaren. På grund av det stora antalet möjliga drag sågs det länge som för avancerat för en dator att klara av. Men i dag vet vi att så inte var fallet, datorn kom i kapp.