Ebay-grundaren Pierre Omidyar och Linkedin-grundaren Reid Hoffman är två av investerarna som nu skjuter in 27 miljoner dollar till The ethics and governance of artificiell intelligence fund, ett forskningsprojekt som kretsar kring etik och ansvar när det kommer till AI. Det rapporterar The Register.

Läs också: Forskare vädjar till ingenjörerna: bygg ”snälla” robotar

Projektet styrs av MIT Media Lab och Berkman Klein Center for Internet and Society vid Harvard, och tanken är att bredda AI-forskningen genom att inkludera sakkunniga från andra fält än teknik och it.

”Det är absolut nödvändigt att AI-forskning och utveckling formas av ett brett spektrum av röster – inte enbart av ingenjörer och företag, utan också sociala forskare, etiker, filosofer, religiösa ledare, ekonomer, advokater och beslutsfattare”, skriver The Knight Foundation, som också är med och finansierar projektet, i ett uttalande.

Inom AI-forskningen har det den senaste tiden varit mycket snack om etik och ”schyssta robotar”. Bland annat har Google, Facebook, Amazon, IBM och Microsoft startat The Partnership of Artificiell intelligence to benefit people and society. Och på tunga universitet som Oxford och Harvard bedrivs det redan forskning om etik inom AI.

Läs också: Googles AI kan ha hittat på ett eget språk

Det är inte bara företagen och forskarna som börjat oroa sig för AI som går snett, utan även från statligt håll har man fått upp ögonen för etisk AI. I Storbrittanien har regeringen startat upp en etisk kommitté efter att man fått kritik för att sakna en strategi kring AI, och i USA har senaten haft ett möte om eventuella problem som AI kan ställa till med.