”Vi har ytterligare dragit ned på datainsamlandet på basic-nivån”, skriver Windowschefen Terry Myerson i ett blogginlägg.

Några närmare förklaringar till varför Windows nu väljer att dra ned på insamlandet gav Myerson aldrig, men i ett mejlsvar till IDG News förklarar en talesperson på Microsoft att det är negativ feedback från användare som ligger bakom beslutet. Bland annat ska många ha klagat på att Windows 10 samlar in mer data än sina föregångare.

Läs också: Microsoft erkänner: vi gick över gränsen med Windows 10

I dagsläget har Windows 10 fyra lägen för insamlandet av diagnostiska data, varav endast tre är valbara för alla användare – basic, enhanced och full. Det fjärde alternativet ”security” är endast tillgängligt för kommersiella kunder som har Windows 10 Enterprise eller Windows 10 Education.

Men snart blir det bara två val för den vanlige användaren, för enligt Myersons blogginlägg försvinner enhanced. Där basic enligt Windows enbart ska samla in data som är vitala för användandet av Windows. Som vilka program som körs, hur länge de används, hur snabbt de svarar på inmatning eller hur många problem som dyker upp kring en applikation eller ett program.

Microsoft har tidigare fått kritik från Electronic frontier foundation (EEF) som ansett att Microsoft borde berätta exakt vilken sorts information som snappas upp från operativsystemet. Men det är klagomål som historisk sett inte bitit på Microsoft som alltid försvarat sig med att man enbart samlar in data som ska skydda användaren och förbättra Windows 10.

Läs också: Microsoft visar fler nyheter i nästa uppdatering av Windows 10 – Creators Update

En gång gick dock Microsofts försvarstal lite väl långt då en chef på företaget uttalade sig svepande om att datainsamlandet inte var en integritetsfråga. En tabbe som Microsoft verkar ha lärt sig något av då Myerson i sin bloggpost nämner ordet privacy (integritet) hela 19 gånger.