Fredstecknet, även kallat V-tecknet, är en populär fingergest som har hängt med sedan andra världskrigets dagar, och som väldigt många gör på ren rutin när de vill skoja till det vid ett fotoögonblick. Men det kan vara slut med det, för forskare vid japanska National Institute of Informatics varnar nu för att tecknet kan användas av skurkar som vill kopiera en persons fingeravtryck. Det skriver sajten Phys.org.

Läs också: Biohackaren varnar för biometri: ”Lösenord kan bytas ut – fingeravtryck kan det inte”

”Bara genom att alldagligt göra fredstecknet framför en kamera kan fingeravtryck bli vida tillgängliga”, sa forskaren Issao Echizen till tidningen Sankei Shimbun enligt Phys.org.

Enligt forskargruppen behövde de ingen avancerad teknik för att kopiera fingeravtrycken, de lyckades själva genom att enbart fokusera en alldaglig digitalkameran på en persons fingrar i kraftig belysning och det från tre meters håll.

I dagsläget är forskarnas upptäckt kanske inget som gemene man behöver oroa sig för, men i takt med att kamerorna blir mer och mer avancerade kan detta mycket väl bli slutet på fingeravtryck som biometrisk säkerhetsautentisering. För har någon väl kopierat dina fingeravtryck kan du ju inte byta ut dem.

Läs också: Kladdet på din mobil säger mer om dig än vad du tror

Om du är en av dem som inte vet vad du ska göra med händerna vid skämtsamma fotoögonblick har de japanska forskarna dock svaret på dina problem. För de håller just nu på att ta fram en tunn film som kan sättas på fingrarna för att undvika kopiering, samtidigt som filmen låter fingeravtrycket användas för autentisering.