Hittills har alla nya ägare av Teslas bilar Model S och Model X kunnat ladda sina fordon gratis vid laddningsstationerna i nätverket av Superchargers. Men de dagarna har varit räknade sedan företaget i november meddelade att de lade om kursen. Nu berättare de mer om de nya förutsättningarna, skriver The Verge. 

Alla nya ägare som köper en bil efter den 15 januari, eller får den levererad efter den 15 april, kommer i fortsättningen få betala för att ladda batterierna. De som redan har en äldre Tesla i garaget berörs inte av förändringen, inte heller om bilen säljs vidare.

Läs också: I år kommer Teslas första budgetbil - här är allt du behöver veta om Model 3

Fullt ut försvinner förmånen dock inte. Varje bil kommer kunna laddas med 400 kWh årligen utan någon kostnad, vilket räcker ungefär 160 mil. Enligt företagets blogginlägg där de går in på närmare detaljer omfattar det genomsnittliga behovet för årliga långkörningar hos Tesla-ägarna.

Priset i Sverige är satt till 1,90 per kWh. Men vad priset baseras på kommer troligen variera mellan olika regioner. Här är det pris mer kWh, på andra platser är det en minuttaxa som gäller. Det beror på lokala relger och lagar vilket system som blir aktuellt. I blogger kan man läsa att en resa mellan San Fransisco och Los Angeles, en sträcka på drygt 60 mil kommer gå på omkring 15 dollar. För att köra mellan Paris och Rom räknar man med att resan går på 60 euro.

Läs också: Europeiska biljättar kraftsamlar – bygger laddningsstationer tre gånger snabbare än Teslas

Inkomsterna som trillar in från laddningsstationerna ska återinvesteras, nätverket ska växa och stationerna bli fler. De ser, i alla fall inte än så länge, sina Superchargers som någon kassako. ”Budgetbilen” Model 3 omfattas inte av några gratiserbjudanden, om det kommer några kostnadsfria mil eller liknande återstår att se.