När en kund köper en ny dator har Elgiganten ett erbjudande då man hjälper till med att flytta över innehållet från en gammal dator till den nyinköpta – men nu har det kommit fram att elektronikaffären råkat placera innehållet från två kunders dator på en tredje persons dator.

Bland filerna som hamnat hos fel kund finns foton, fakturor, affärsdokument och privata dokument.

Läs också: Whatsapp har en inbyggd bakdörr – Facebook kan läsa dina meddelanden

Enligt anmälningarna till Datainspektionen ska en av de drabbade kunderna ha kopplat in en advokat i ärendet, och en annan ska ha känt sig mycket kränkt av det inträffade. En drabbad är egenföretagare och den andra journalist.

Enligt Elgiganten är det ett misstag som ligger bakom händelsen.

– Gemensamt för kunderna är att de köpt en dator i ett av våra varuhus och då även valt att köpa en tilläggstjänst som bland annat innebär att vi flyttar information från den gamla datorn till den nya. Vi har väldigt tydliga rutiner för hur detta arbete ska ske, men i de här fallen har de skett misstag som beror på den mänskliga faktorn, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, till Nyhetsbyrån Sirén.

Läs också: Googles nya projekt ska få fler att kryptera

Datainspektionen, som utreder ärendet, ställer sig mycket kritisk till det inträffade och kräver nu svar från företaget om vilka åtgärder man kommer att vidta för att skydda kunders personuppgifter i framtiden.

– Detta är en händelse som vi tar på största allvar. Vi har en intern utredning igång sedan några veckor tillbaka, säger Jessica Wallin.