Flygande bilar har länge varit en långkörare i science fiction-sammanhang men i verkligheten har bilen fått stanna kvar på marken till förmån för drönare, men kanske blir det snart ändring på det.

Det är flygplans- och helikoptertillverkaren Airbus som enligt Reuters nu hoppas på att få upp ett billiknande fordon i luften innan årets slut.

Läs också: Amazon vill bygga flygande varuhus

Redan förra året startade Airbus upp en arbetsgrupp med målet att utforska olika koncept för urbana transportfordon i luften, och tanken är att blanda en bil med helikopter för att skapa framtidens kollektivtrafik. Likt en buss i luften som företagsnamnet antyder.

”För hundra år sedan gick den urbana transporten under jorden, nu har vi resurserna för att gå ovanför marken”, sa Tom Enders, vd för Airbus, under en konferens i München, enligt Reuters.

Tekniken är fortfarande i sin linda, men Tom Enders försäkrade alla åhörare om att Airbus tar utvecklingen på största allvar och att det finns mycket att vinna på flygande stadstrafik.

”Med flyg behöver du inte spendera miljarder på betongbroar eller vägar”, sa Tom Enders.

Exakt hur mycket som företaget investerat i tekniken har ännu inte offentliggjorts, men enligt Tom Enders är man öppen för att inkorporera både AI och förarlös teknik i projektet.

Läs också: Snart är framtiden här! Google-grundaren Larry Page bygger flygande bilar

”Om vi ignorerar utvecklingen, kommer vi att tryckas ut från viktiga segment av affärerna”, sa Tom Enders.