Ända sedan 80-talet har emojis, eller emoticons, varit en rolig liten symbol man skickar med ett textmeddelande för att berätta mer än vad orden kan göra, och idag uppskattas det att cirka 90 procent av oss använder figurerna när vi sms:ar eller mejlar.

Men trots det stora genomslaget är det först nu som forskarvärlden börjat ta tecknen på allvar och det med all rätt.

För om man får tro en ny studie som nyligen publicerats i Trends in Cognitive Sciences är emojis ett kommunikativt verktyg som är lika effektivt som kroppsspråket när det kommer till att nyansera vår kommunikation. Det skriver sajten Motherboard.

Läs också: Är det här världens största reply all-haveri?

Enligt studieförfattarna kan man klassa emojis som en icke-verbal kommunikation som kan användas för att tydligt markera våra sanna känslor.

”Användare är väldigt medvetna om hur emojis kan reducera tvetydigheten i samtalet, samtidigt som de också vet om att de kan hjälpa uttrycket genom att etablera en känslomässig ton som ofta försvinner tack vare avsaknaden av ansikte-mot-ansikte-interaktion. Vilket ger användaren ett verktygskit för att klargöra emotionella koncept”, skriver forskarna i sin artikel.

Stora ord som bra beskriver varför du lägger till en blinkande gubbe efter ett ironiskt textmeddelande.