I Kina fortsätter arbetet med att ta fram en exascale-superdator och nu säger man att en prototyp förväntas vara klar till årsskiftet. Något som många politiska kännare tolkar som en pik emot Donald Trump.

Trumps inträde i Vita huset för med sig ett stort frågetecken när det kommer till USA:s forskning kring superdatorer, ett forskningsområde som behöver stora summor pengar i statligt stöd. Pengar som nu kan utebli då The Hill rapporterar att Trumps administration planerar att skära ned i budgeten för energidepartementet. Samma myndighet som står för utvecklingen av superdatorerna.

Läs också: USA bygger superdator med prestanda på 200 petaflops

– Racet om exascale är även ett race om publicitet och mindshare. Kineserna höjer insatsen och säger att de kommer att ha en prototyp snart, kanske ett år tidigare än vad folk förväntar sig, säger Steve Conway, analytiker på IDC till IDG News.

Kinas jakt efter exascale kan alltså delvis ses som ett prestigeprojekt, men om och när datorn blir färdig skulle den kunna hjälpa nationen med avancerade forskningsprojekt vilket skulle gynna landet. Det helt utan att behöva förlita sig på amerikansk teknik.

Huruvida prototypen faktiskt blir klar innan årets slut återstår att se, men oavsett lär det dröja länge innan superdatorn når sin fulla potential.

”Ett komplett system av exascale-superdatorer och dess applikationer kan förväntas vara klara 2020, och kommer då att vara 200 gånger så kraftfull som landets första petaflop dator Tianhe-1, erkänd som världens snabbaste 2010”, säger Zhang Ting, applikationsingenjör vid Tianjin-baserade National Supercomputor Center, till China Daily.

Läs också: Superdatorn DGX-1 är stor som en desktop, kostar en miljon och är ”lika kraftfull som 250 servrar”

Utöver Kina och USA har även Japan, EU och Ryssland påbörjat arbetet med att ta fram nästa generations superdator