Det är inte alltid lätt att vara cyberkriminell, för vid sidan av klassiska motståndare som polis och säkerhetsföretag finns ju även risken att själv bli lurad av en annan cyberkriminell. Men nu har den nystartade sajten Ripper.cc tänkt eliminera den risken.

Sajten är en databas över kända lurendrejare, så kallade rippers, och har enligt säkerhetsföretaget Digital Shadows varit uppe sedan förra sommaren.

Läs också: Stor "lönespridning" bland cyberkriminella – så mycket tjänar de på sina brott

Enligt Digital Shadows är lurendrejeri ett naggande problem för cyberkriminella som ofta handlar sinsemellan med stulna kreditkortsnummer eller lösenordssamlingar.

Ripper.cc har idag redan uppemot 1 000 profiler över kända bluffmakare samlade på sajten – där man samlat information som alias och kontaktmetoder. Besökare kan även skapa nya profiler över personer som ska ha lurat dem och det erbjuds även mjukvarulösningar som belyser kända bluff-alias i webbläsare som Firefox och Chrome.

Enligt Digital Shadows är sajten ett exempel på hur den cyberkriminella verksamheten blir allt mer professionell.

– Vi ser tydliga indikationer på att olika verksamheter på deep och dark web blir mer organiserade, industrialiserade och professionella. Cyberbrottslingar har på senare tid funnit fler och mer innovativa metoder att tjäna pengar på genom att anamma traditionella affärsmodeller, säger Rick Holland på Digital Shadows i ett pressmeddelande.

Läs också: Traditionella yrkeskriminella bakom ransomwarevåg – ”enklare än att råna en bank”

Det mesta innehållet på Ripper.cc är på engelska, men sajten ska ha sitt ursprung i Ryssland så många gamla profiler är skrivna på ryska.

Enligt Digital Shadows bedrivs arbetet på Ripper.cc lite som en startup, då de aktivt jobbar för att ta över ”marknadsandelar” från den ryska sajten Kidala.info, som sedan 2005 har samlat data om bluffmakare. Ripper är lite mer ambitiösa och ska ha siktet inställda på att även lista ”rippers” från spel- och handelssajter.