USA:s nya administration må ha gjort en helomvändning gällande förnybar energi och klimathotet. Men i Kalifornien är intresset stort för grön energi. Så pass att ett av delstatens energibolag nu tryckt på startknappen för det som nu är världens största anläggning för att lagra energi i litiumjonbatterier, skriver IDG News.

Nästsista dagen på 2016, då smygstartade verksamheten i Mira Loma, en så kallad substation, som huserar ett stort antal litiumjonbatterier. Men det är inte vilken station som helst, utan världens största som har en maxkapacitet på 80 megawattimmar. Inte heller batterierna är vilka som helst, utan Teslas Power Pack 2-enheter som var och en har en kapacitet på 200 kWH. När alla batterierna är fulladdade räcker energin för att driva 2 500 hushåll under ett dygn. Eller för att mäta det i Tesla-mått, laddning för ungefär 1 000 bilar.

Läs också: I år kommer Teslas första budgetbil - här är allt du behöver veta om Model 3

Men det är varken bilar eller hushåll som är den primära kunden för Mira Lomas ägare Southern California Edison, SCE. Nej, anläggningen ska fungera som lite en säkerhetslösning. Först och främst ska den se till att ingen energi från omkringliggande anläggningar för solenergi och vindkraft går till spillo. Men tanken är att den också ska stärka upp elnätet när förbrukningen är som högst.

Prislappen på bygget har inte avslöjats, men en liknande anläggning på 20 MW som byggs samtidigt är värderad till mellan 40-45 miljoner dollar. Anläggningen Mira Loma är visserligen den största i sitt slag, men inte den första. Inte heller SCE:s första. Förra året stod Techachapi Energy Storage Project färdigt, som har en kapacitet på 32MW och består av 604 832 litiumjonbatterier. Det tog 18 månader att bygga klart, Mira Loma-stationen tog tre månader.

Techachapi Energy Storage Project
Techachapi Energy Storage Project har en kapacitet på 32MW och består av 604 832 litiumjonbatterier.

Bygget skedde på uppdrag av energimyndigheten i delstaten Kalifornien. SCE hade tillsammans med två andra bolag att se till att öka antalet energilagringsanläggningar, och de skulle vara i drift senast 31 december 2016. Således har det hänt en del på energimarknaden i västra USA. Samtliga projekt är dock ett resultat av en omfattande miljökatastrof, gasläckan i Aliso Canyon.

Läs också: Finsk stad i kampanj för att få Teslas europeiska Gigafactory – när vaknar Sverige?

Gasreservoaren stängdes i april förra året och täcktes över med betong. Men fram till dess hade 107 000 ton metangas läckt ut i luften och 8 000 av områdets invånare hade tvingats evakuera. Southern California Edison är också bolaget som äger den anläggningen. Gas därifrån drev hela Los Angeles nätverk av reservenergi. Gasen användes framför allt för att komplettera det vanliga elnätet när förbrukningen var som högst. Nu är tanken att batterianläggningen ska fylla den rollen.

Den globala energilagringsmarknaden väntas växa allt eftersom både hushåll och företag går över till batterier som komplement till solpaneler på taket eller annan förnybar energi.

Analytiker förutspår att utbyggnaden av solenergi och vindkraft kommer öka efterfrågan på lagringsanläggningar. Inom de närmsta tio åren kommer troligen lagringskapaciteten i utvecklingsländerna öka från dagens 2 gigawatt till 80 gigawatt. Marknaden väntas växa med över 40 procent årligen.