Elektroniska rumsnycklar är vanligt förekommande på dagens moderna hotell, men nu har det fyrstjärniga lyxhotellet Romantik Seehotel Jägerwirt i Österrike tvingats gå tillbaka till mekaniska lås med nycklar efter att hackare tagit de elektroniska låsen som gisslan. Det skriver sajten The Local.

”Vi planerar att vid nästa renovering ta in gammeldags dörrlås med riktiga nycklar”, säger hotellchefen Christoph Brandstätter.

Läs också: Hackare tog San Franciscos kollektivtrafik som gisslan

Gisslanattacken skedde precis i början av turistsäsongen och resulterade i att ingen av gästerna kunde komma in på sitt rum. Hotellet fann då ingen annan lösning än att betala de cirka 14 000 kronorna i bitcoin som hackaren krävde.

”Huset var helt fullbokat med 180 gäster, vi hade inget val. Varken polisen eller försäkringen kunde hjälpa oss i det här fallet”, säger hotellchefen Christoph Brandstätter och fortsätter:

“Varje euro som betalats till utpressarna besvärar oss. Vi vet om att det finns kollegor som också har attackeras och som tagit samma beslut”.

Läs också: Ransomware som kedjebrev – nytt gisslanprogram låser upp dina filer om du säljer ut dina vänner

Tyvärr avtog inte angreppen i och med betalningen, utan låssystemen attackerades ytterligare två gånger tills hotellet fick nog. Nu har man kopplat ur systemet helt.