Det har gått några år sedan Netflix skickade ut dvd-filmer med posten. Men trots det anklagas företagets nya offlinetjänst nu för att bryta mot ett patent för cd-r, inspelningsbara cd, skriver Ars Technica.
 

Företaget som stämmer Netflix heter Blackbird och är det som nedsättande kallas patenttroll, det vill säga ett företag specialiserat på att köpa upp patent och sedan stämma företag som eventuellt bryter mot dem.

I det här fallet har man kommit över ett patent med beteckningen US Patent No. 7,174,362 som lämnades in för drygt 16 år sedan.

Patentet är i grunden designat för innehåll på optiska diskar och i en inledande sammanfattning beskrivs hur en server laddar ner nödvändiga data till cd-r-brännaren och sedan skickar cd:n till en behållare för transport.

Läs också: Aggressiv taktik ska få stopp på patenttroll

Trots att patentet alltså tillkommit i en annan tid finns det ändå en chans för Blackbird att göra sig en hacka, enligt Ars Technica.

Det har nämligen använts framgångsrikt tidigare av ett annat patenttroll, Innovative Automation LLC, som köpte det 2011 och ägde det under en period. Orsaken var enligt företaget att patentet helt enkelt täckte flera olika metoder och system för digital dataduplicering.

Om Blackbird nu får samma framgång återstår att se. Företaget verkar dock ha gott hopp och stämmer inte bara Netflix utan även en rad andra strömningstjänster som Soundcloud, Vimeo, Starz, Mubi och Studio 3 Partners som äger tv-kanalen Epix.