Pausunderhållningen under Super Bowl brukar vara en show utan dess like och locka även icke sportintresserade tittare. Sparsmakat är ett ord som inte existerar i dessa sammanhang. Och 2017 var det Lady Gaga som var årets stora stjärna på scen. Men hon fick konkurrens av hundratals drönare i skyn. 

300 av Intels drönare Shooting Star svärmade runt på himlen ovanför arenan för att slutligen anta formen av den amerikanska flaggan. Den flygande farkosten lanserades förra året och är ungefär 30 centimeter i diameter och väger 220 gram. Var och en var utrustad med särskilda LED-lampor som kan producera fyra miljarder färgkombinationer, skriver Intel i ett pressmeddelande. 

Läs också: Den här specialbyggda monsterdrönaren kan lyfta en människa

Showen kontrollerades från en dator som kan koordinera ett obegränsat antal drönaranimationer i 3d. Och även om 300 låter som många var antalet inte utmaningen här. Intel har redan slagit världsrekord då de tidigare flugit 500 på en och samma gång. Algoritmen är också designad på så sätt att om en drönare har mindre batterikraft kvar, ersätts den av en annan. Och faller en till marken, dyker en ny upp på dess plats.

Apropå att falla till marken så är inte allting alltid som det verkar. För drönare får egentligen inte flyga över stora folksamlingar på detta sätt. Restriktionerna från luftfartsmyndigheterna förbjuder det. Så drönarflaggan var inte live. Den var inspelad i förväg. Men det förminskar inte drönarnas prestation. Och deras egentliga syfte, att hjälpa till i räddningsinsatser och vid transporter.

Efter Lady Gagas framträdande visade drönarna reklam – för Intel och Pepsi – innan de landade: