Visserligen är det grannlandet Japan som går under namnet Solens rike. Men Kina är i alla fall Solenergins rike. Något som kanske förvånar; rapporterna om smogfyllda kinesiska städer har duggat tätt under vintern. Grön energi och Kina är inte en given kombination helt enkelt.

Men nu rapporterar landets energimyndighet att deras produktion av solenergi fördubblades under 2016. Inför årsskiftet låg de på 77,42 gigawatt, skriver Engadget. Vilket gör Mittens rike till världens största producent, sett till kapacitet. För ser man till befolkningen kommer landet inte ens i närheten av Tyskland, Japan eller USA.

Läs också: Solpaneler, ta er i brasan – här kommer soltornet!

Solenergi är bara en droppe i Kinas energihav och utgör bara en procent av den totala produktionen. Kina är det land i världen som har de största utsläppen av växthusgaser. Och samtidigt som de är störst på solenergi är de också störst på kol, både som producent och konsument.

Men energimyndigheternas plan är att investera allt mer i förnyelsebar energi och öka produktionen av solenergi med ytterligare 110 gigawatt till 2020. Tanken är att öka andelen förnybara energikällor från 11 procent till 20 procent till 2030. Når Kina sina mål, kan det också sätta press på andra om de inte vill hamna på efterkälken.