EU-kommissionen, ministerrådet och parlamentet har enats. Inom kort kommer det gå alldeles utmärkt att titta på favoritserien även från solstolen i Grekland eller hotellrummet i Paris. 2018 ska europeiska konsumenter kunna använda sina konton på Netflix eller Viaplay även utanför hemlandets gränser. Allt som saknas nu är de formella besluten.

Läs också: Patenttroll attackerar Netflix nedladdningstjänst – med patent för cd-skivor

Geoblockering har diskuterats fram och tillbaka de senaste två åren. Frågan har varit en del av EU-kommissionens strategi för en gemensam digital marknad. Särskilt kommissionens vice ordförande Andrus Ansip har uttryckt starka åsikter och sagt sig vara emot all form av blockering på grund av geografi. Men turerna var många, ena stunden skulle den bort helt, sen en helomvändning till att nu ha landat i något slags mellanting.

Överenskommelsen är som sagt en del i kommissionens digitala strategi. De nya lagarna kring portabilitet kommer gälla allt från filmer, tv-serier, sporthändelser, e-böcker, videospel och musiktjänster. En utlandsresa ska inte stå i vägen.

– Detta är ett nytt, viktigt steg mot att ta ner gränserna på den gemensamma digitala marknaden, säger Andrus Ansip i ett uttalande.

Läs också: Netflix gör slarvsylta av analytikernas prognos – växer på alla områden

Någon form av begräsning kommer att finnas med i den slutgiltiga lagtexten. En fransk medborgare ska inte kunna öppna ett konto på en svensk tjänst och använda den helt obehindrat. Troligen kommer en slags restriktion baserad på rättvis användning presenteras, som att användningen utomlands ska vara begränsad till ett visst antal dagar. Tillfällig streaming utomlands ska vara ett krav för alla betaltjänster, däremot tycks gratistjänster som BBC och SVT Play vara undantagna och får själva bestämma om de erbjuder sina tjänster utanför användarens hemland.