I ett försök att än mer noggrant kontrollera vem som kommer in i landet kan USA komma att kräva vissa resenärer på deras lösenord till Facebook och Twitter. Ett förslag som väckt oro bland integritetsexperter och människorättsaktivister.

Förslaget går i korthet ut på att människor från ett visst antal länder, samma sju länder som just nu omfattas av det omdiskuterade inreseförbudet, i samband med sin visumansökan måste uppge lösenordet till sina sociala medier-konton. Om de inte lämnar uppgifterna, släpps de inte in i landet säger John Kelly, chef för departementet för inrikes säkerhet vid en utfrågning i kongressen.

Läs också: Apple, Google, Intel, Microsoft och 92 andra företag agerar rättsligt mot Trumps inreseförbud

Just nu är åtgärden bara något som departementet överväger skriver IDG News. Men landets tull- och gränsbevakning började redan i december fråga utländska resenärer efter användaruppgifter, inom ramarna för ett undantagsprogram. Det var då frivilligt att lämna ifrån sig informationen.

Tanken att få människor att uppge sina lösenord är att myndigheterna ska få hjälp att fånga upp brottslig aktivitet. Men människorättsaktivister har kritiserat myndigheternas tillvägagångssätt och är rädda att informationen används för att medvetet hindra vissa besökare från att komma in i USA.

Framför allt finns det en oro för att USA förlitar sig alltför mycket på en människas politiska ideologi när de avgör om hen får komma in i landet eller ej.

– Problemet är den information som gränsmyndigheter letar efter och hur de tolkar den. Vi ser många orosmoment på grund av otydligheten, säger Michael Macleod Ball, från American Civil Liberties Union.

Att myndigheterna nu funderar på att bygga ut övervakningen har ytterligare ökat integritetsexperternas oro. Priset att få komma in USA borde inte vara att man ger upp delar av sin integritet anser de. Det finns alltför stor risk att åtgärden används orättvist och riktar in sig på resenärer med muslimsk bakgrund.

– Kommer du ihåg varje e-postkonto du har, varje Facebook-konto, varje meddelandetjänst du anmält dig till? Om du glömmer att ange en, betyder det att du ljuger för myndigheterna, undrar Robert McCaw, som jobbar på avdelningen för myndighetskontakter på rådet för amerikansk-islamiska relationer.

Läs också: It-jättarna skriver brev till Trump – erbjuder sin hjälp med ny migrationspolicy

Han säger också att många muslimer som reser till USA gör så för att besöka släktingar eller i affärer. Att spåra deras aktiviteter på sociala medier skulle i förlängningen innebära att muslimska, amerikanska medborgare också övervakades. Något som kommer påverka hur människor kommunicerar med varandra.

Ur ett säkerhetsperspektiv kan själva insamlingen av informationen och lagringen av resenärernas lösenord utgöra ett problem. Myndigheterna har själva visat att de inte är direkt världsledande på att skydda sina egna databaser från angrepp, säger Christopher Dore på advokatfirman Edelson PC och kallar det för ett recept för en katastrof.

Andra experter säger att förslaget är helt onödigt då till exempel underrättelsetjänsten NSA redan skannar av sociala medier och övriga internet efter tecken på terrorist aktiviteter. Om en verklig terrorist vill komma in i USA kommer den personen troligen skapa en rad fejkkonton. Planerar man terroristdåd sker det med största säkerhet i det dolda lyder argumenten.

Om förslaget blir verklighet i bredare skala kan konsekvenserna bli långtgående varnar experterna. Dels kan det få människor att inte vilja resa till USA, vilket delvis är poängen. Men det finns inget som hindrar andra länder från att införa liknande regler åt omvänt håll.