Bakom applikationen står forskare vid Carnegie mellon-universitetet som i sex års tid studerat digital integritet.

”Det är klargjort att många människor inte vill ge sin data till någon slumpmässig app. De vill vara selektiva med sin information, något som den här assistenten hjälper dem vara”, säger Norman Sadeh, professor vid Carnegie mellon university, till IDG News.

Läs också: Microsoft pudlar – drar ned på insamlandet av dina data i Windows 10

Applikationen modifierar automatiskt telefonens integritetsinställningar baserad på vilken sorts data som användaren vill dela med sig av. Vid första uppstartstillfället får användaren svara på frågor som sedan appen använder som måttstock i sina inställningsförslag.

Det enda haken med Privacy Assistant är att applikationen inte fungerar på alla telefoner, för den kräver nämligen att telefonen har fulla administratörsrättigheter, så kallad root access, något som kan påverka garantin och krångla ifall det utförs på fel sätt.

Att kravet på root access kommer att påverka användarantalet för Privacy Assistant är forskarna väl medvetna om, enligt dem är det enbart 25 procent av världens alla Android-telefoner som har rättigheterna, främst i Asien.

Men deras förhoppning är att appen i framtiden ska omfamnas av jättarna Google och Apple, så att de bygger in funktionen i sina telefoner från start.

Läs också: Resenärer kan tvingas uppge sitt Facebook-lösenord för att komma in i USA

”Människor gillar sådana här saker. Det skulle ge fördelar gentemot konkurenterna om du stoppar det här i de smarta telefoner du säljer till dina kunder”, säger Norman Sadeh