Förra året lyckades Google övertyga en domstol i San Fransisco att deras användning av Oracles Java-api låg inom ramen för så kallad fair use. Domstolen avslog därmed mjukvarujättens påstående om att Google genom sitt operativsystem gjort intrång i deras upphovsrätt.

Där hade historien kunnat ha sitt slut. Men icke. Oracle ger sig inte och har nu överklagat domen till den federal appellationsdomstol, skriver Ars Technica. Striden mellan it-jättarna tog sin början 2010 och har tragglat sig igenom två omgångar i federal domstol. Samt ett flertal överklaganden och en tur till Högsta domstolen.

Läs också: Ny motgång för Oracle – döms betala 25 miljarder till HPE

Vad det hela handlar om är Googles användning av 37 Java-api:er i deras operativsystem Android. Totalt gäller det 11 500 rader Javakod och frågan har varit om kopiering av delar av Javaplattformen har varit att se som rimlig användning. 2009 köpte Oracle Sun Microsystem och därmed rättigheterna till Java. Året därpå stämde mjukvaruföretaget Google för intrång i upphovsrätten och de patent som kopplats till Java. Första rundan förlorade Oracle, men delar av målet togs vidare till en andra rättegång. Och det är den frågan som levt vidare.

I den senaste skrivelsen tar Oracle vid där det hela slutade i maj 2016. De vägrar gå med på att Google skyddas av det som kallas skäligt bruk, alltså det som begränsar och utgör undantag i upphovsrätten. Vilket samtidigt gör att bolaget inte behöver betala skadestånd till Oracle, något som skulle uppgå till miljardbelopp.

Läs också: Här är appen alla utvecklare som älskar att klaga på dålig kod måste skaffa

”När plagiator när den mest välkända delen av en roman och gör om det till en film, då begår plagiatorn ett klassiskt fall av oskäligt bruk”, står det i Oracles skrivelse.

Google har inte kommenterat det faktum att Oracle håller liv i bråket, men de måste skicka in ett svar till domstolen inom de kommande veckorna.