Livslängden på ett litiumjonbatteri är ungefär fem år, om det är riktigt välanvänt. För en telefon är det ett irritationsmoment, men för ett helt energilagringssystem blir problemet större än så. Investeras miljardbelopp i en anläggning ser nog gärna ägarna att den håller betydligt längre.

Men om Harvardforskarna har rätt kommer detta inte vara ett problem särskilt länge till, skriver Engadget. De har nämligen tagit fram ett flödesbatteri som har en livslängd på över tio år. Flödesbatterier, eller principen, uppfanns redan 1902 och kombinerar flytande elektrolyter med bränsleceller. Kortfattat, energi lagras i en flytande lösning.

Läs också: Fabrik som tillverkade batterier till Note 7 började brinna

Forskarnas utmaning för att åka livslängden har bland annat legat i att modifiera molekylerna i elektrolytvätskan, samt ämnen ferrocen och viologen. Detta för att de ska hålla sig stabila, vattenlösliga och så att de inte bryts ner. När lösningen blandas ut med vatten förlorar den bara en procent av sin kapacitet var tusende cykel. Vilket skulle betyda att det kan dröja flera år innan minsta nedgång i kapaciteten känns av.

Att använda vatten som en komponent i energilagringen kan ha positiva effekter på både miljön och plånboken säger forskarna. Det är inte giftigt eller frätande, vilket för gör att det är enkelt att torka upp om ett batteri skulle gå sönder. Det är också billigare än dagens polymer som vanligen används i flödesbatterier och kräver inga avancerade behållare som kan kapsla in kraftigare kemikalier.

Läs också: Världens största batteristation invigd – fylld med Tesla-batterier

Men som så ofta finns än så länge inte några konkreta prototyper eller tydliga riktlinjer om hur det hela ska blir verklighet. Men det är ett litet steg i rätt riktning mot att hitta bättre, billigare och effektivare sätt att lagra energi från förnybara energikällor.