Just nu händer det mycket intressant vad gäller att få människor och maskiner att samarbeta på nya intressanta sätt. Det säger Justin Sanchez som är ansvarig för bioteknik på Darpa, det amerikanska försvarets forskningsorganisation, se faktaruta.

Ett exempel är smarta exoskelett som hjälper förlamade att gå och ger soldater extra styrka och uthållighet. Ett annat exempel är chippimplantat som hjälper blinda att se igen och andra att få känsloförnimmelser från proteser, till exempel fotproteser, skriver IDG News.

Läs också: Googles experiment går med miljardförlust – men vad är det de lägger pengarna på?

Det handlar inte direkt om cyborgsoldater, men i en snar framtid kan man tänka sig soldater som har chippimplantat som underlättar för dem att kommunicera på krigsskådeplatser och att ta emot information från gps-system och drönare.

Enligt Justin Sanchez är människor och maskiner på väg att växa ihop:

– Jag tror att den forskning och teknikutveckling som vi gör på Darpa, även satsningar på fysiologi och ai, gör det möjligt att i grunden förändra hur människor och maskiner kan samarbeta. Vi kan använda maskiner på nya sätt fysiologiskt, säger Justin Sanchez som är biomedicintekniker och doktor i filosofi.

Det har jobbats med att skapa hybridsystem som innefattar maskiner och levande, organiska material i åratal. Redan 2008 lyckades forskare styra en robot genom att använda en apas hjärnaktivitet. Fyra år senare skickades hjärnsignaler till en paralyserad hand, genom att man gick förbi den vanliga vägen via ryggraden.

Så tidigt som 2007 lyckades forskare på universitetet i Tucson i USA styra en robot med hjälp av en mals ögon och hjärna. Forskningsledaren Charles Higgins trodde då att det skulle finnas hybriddatorer, uppbyggda av tekniska lösningar och levande vävnad, inom 10 till 15 år, och det var fler som gjorde sådana förutsägelser.

Det skulle innebära fungerande hybriddatorer senaste 2022. Darpas Justin Sanchez tycker inte att förutsägelserna är orimliga, men han ger exempel som att bärbara, accessoarliknande datorutrustning kopplade till termostater kan styra luftkonditionering baserat på användarens behov:

– Det är ditåt kopplingen mellan människor och maskiner är på väg på kort sikt, mot att förändra omgivningen beroende på människans fysiologi.

Läs också: Brittiska forskare vill bygga en kvantdator som är stor som en fotbollsplan

Inom tre till fem år är det möjligt att forskare kan ha skapat en maskin som hjälper folk med hjärnskador att återfå minnen.

– Vi jobbar med det nu och utvecklar direkta gränssnitt mot nervsystemet, förklarar Justin Sanchez.

Bland andra projekt på Darpa märks implantat som har beräkningskraft som är jämförbar med en vanlig stationär eller bärbar dator. Det behövs för att de ska kunna hantera nervsignaler och använda dem för att styra maskiner.

Man funderar också på hur man kan använda och interagera med smartmobiler. Man kanske kan tänka ”ring mamma” eller ”fixa hemkörning med Uber”, och få det gjort.

Ett kanske mer spännande exempel är ett chippimplantat som gör det möjligt att lära sig främmande språk snabbare eller linser som gör att soldater kan se vad en drönare kan se uppe i luften.

Finns det anledning att vara orolig för vad den här forskningen kan leda till?

– Nej inte än. Man kan bli orolig längre fram när vi börjar prata om att komplettera hjärnans funktion. De lösningar vi pratar om nu är till godo för oss. Utvecklingen just nu är spännande, säger Dan Olds, analytiker på Orionx.

Fakta

Darpa står för Defense Advanced Research Projects Agency. Forskningsbyrån stod bakom Arpanet, föregångaren till internet.