Varje år får Twitter in ett antal förfrågningar från amerikanska myndigheter om tillgång till användardata. Men exakt hur många och vad de gäller är hemligt. Kanske inte så länge till dock. Twitter bestrider just nu förbudet och en domare kan komma att tillåta dem att berätta, åtminstone hur många förfrågningar de fått in, skriver Techcrunch. 

Läs också: Bahnhof slutar lagra användardata – raderar allt efter 24 timmar

Federala polisen FBI använder så kallade nationella säkerhetsbrev, NSL, för att begära ut användardata från it-företag. Företag som ofta inte är särskilt förtjusta i att göra så utan att gå vägen via en domstol. De här breven granskas inte av någon domstol utan utfärdas direkt av FBI, ofta med tillhörande yppandeförbud. Bolagen får inte berätta för användarna att polisen vill ha deras data.

Twitter driver frågan sedan 2014 och anser att de ska tillåtas meddela hur många NSL-brev de får i detalj. I dag får de, och andra bolag, avslöja hur många brev det handlar om i mer svepande siffror, i 500-intervaller. Förra månaden fick de visserligen berätta att de fått två brev, men in sin årliga rapport får de fortfarande bara skriva 0 till 499. Vilket är minst sagt vagt. Bolagets jurister pratar om en Orwellsk situation och säger att yppandeförbudet strider mot yttrandefriheten.

Läs också: Facebook böjer sig för myndigheterna och slutar samla in data från Whatsapp

Justitiedepartementet säger på sin kant att alltför noggranna detaljer om antalet brev är en risk för landets säkerhet. Fienden skulle få för stor inblick i myndigheternas övervakningsarbete hävdar departementet. Inte heller behöver de rättfärdiga sekretessen till säkerhetsbreven från fall till fall.

Domstolen väntas komma med ett beslut i frågan om Twitter ska tillåtas publicera mer information i sina transparensrapporter.