Microsoft har släppt ett nytt verktyg som låter användaren simulera hur det är att styra en robot eller en drönare i en digital miljö. Det skriver sajten The Verge.

”Du kan göra mycket fler experiment, och även om de experimenten misslyckas kostar de väldigt lite i verkligheten. I den riktiga världen är det extremt svårt att utforska alla möjligheter, men i simuleringar har vi lyxen av att prova många olika saker”, säger Ashish Kapoor, forskare hos Mircosoft, till The Verge.

Läs också: Uppförsbacke för ny drönarlag – förslaget sågas av tunga instanser

Verktygen som fått det snitsiga namnet Aerial informatics and robotics platform är helt öppet och släpptes idag på Github.

Microsofts simulator är inte den första av sitt slag, bland annat har många utvecklare lekt runt i datorspelen Minecraft och GTA 5 tidigare. Men Microsofts verktyg ser ut att vara bra mycket mer avancerat och erbjuder mer naturtrogna utmaningar

Ännu är dock simulatorn i sin linda, men enligt Kapoor kommer den att bli mer avancerad i framtiden.

”Du kan se det som en datagenerator. Om du har någon sorts sensor, som en barometer eller laser, eller radar, kan du generarea mycket träningsdata för det. Du kan generera data som du sedan kan använda i träning”, säger Kappor.

Naturligtvis är en digital simulering inte substitut nog för test i den verkliga världen, men via tjänsten kan utvecklare testa att köra sina simuleringar tusentals gånger vid sidan av verkliga testflygningar.

Läs också: Alltid drömt om ett eget datacenter? Då är Server Tycoon spelet för dig

Redan nu finns det stöd för Dji- och Mavlink-drönare i Aerial informatics and robotics platform, så utvecklare behöver inte utföra något extraarbete för att styra dem i simuleringen. I framtiden väntas Microsoft även släppa fler verktyg till plattformen, bland annat för AI-styrd körning.