Programmet som fått namnet LemurfaceID kan i skrivande stund identifiera över 100 olika individer med en säkerhet på 98,7 procent. Det skriver The Verge.

”Precis som människor har lemurer unika ansiktsdrag som kan kännas igen av det här systemet. När LemurfaceID optimerats kan det hjälpa till med den långt gående forskningen om utrotningshotade arter. Genom att vara en snabb, kostnadseffektiv och träffsäker metod för identifiering”, säger Anil Jain, biometri-expert som varit med och tagit fram programvaran, till Phys.org.

Läs också: Ett par funky brillor hindrar Storebror från att känna igen ditt ansikte

Från början var programmet gjort för mänskliga ansikten, men efter att ha studerat bilder på totalt 462 lemurer har mjukvaran snabbt bytt inriktning, med huvudfokus på den rödbukade lemuren som lever på Madagaskar. En art som ännu inte räknas som utrotningshotad, men som riskerar att bli det då dess habitat riskerar att försvinna på grund av regnskogsskövling.

”Att studera lemur-individer och populationer över längre tid ger viktiga data om hur länge individerna lever i det vilda, hur ofta de parar sig, hur många ungdjur som dör och hur populationen ökar eller minskar”, säger Stacey Tecot, medförfattare till studien bakom programmet, till Phys.org.

Läs också: Biohackaren varnar för biometri: ”Lösenord kan bytas ut – fingeravtryck kan det inte”

Hur pass bra programmet är som studieverktyg är ännu inte helt klargjort, och LemurfaceID kommer att testas vidare i det vilda. Men om programmet håller måttet hoppas forskarna att det kan medföra ett mindre stressmoment för djuren, som annars identifieras med chip eller spårhalsband.