Piratsajterna reser sig ständigt ur askan likt Fågel Fenix. Åtgärderna för att stoppa olaglig streaming eller fildelning tycks mest vara som att skjuta med luftgevär på en T-Rex. Men nu ska det i alla fall bli svårare att söka efter piratfilmer- musik och matcher.

Det är sökjättarna Google och Bing som skrivit under en frivillig uppförandekod i syfte att hindra internetanvändare från att besöka ökända sajter vars innehåll bryter mot upphovsrätten. Detta rapporterar The Guardian. Uppförandekoden, som än så länge bara gäller i Storbritannien, kan komma att snabba på arbetet med att få bort piratsajterna från de stora sökmotorerna.

För internetanvändare betyder förändringen att de troligen kommer presenteras för sajter som har tillstånd att sända matcher och filmer. Och inte landa på osäkra piratsajter. Planen är att de nya reglerna gäller från och med i sommar.

Läs också: Google har hittat ny bugg i Windows – men Microsoft väntar med uppdatering

Uppförandekoden är framtagen av den brittiska myndigheten för immaterialrätt tillsammans med departementet för kultur, media och sport med stöd av tillsynsmyndigheten Ofcom. Den senare organisationen säger att överenskommelsen följer redan rådande åtgärdsprogram med målsättningen att få ner intrången i upphovsrätten på internet. Som till exempel blockering av kända piratsajter samt informationskampanjer. Och rättighetsorganisationerna välkomnar reglerna.

– Vi vill se till att resultaten hos de största sökmotorerna är äkta. Det handlar om att skydda människor som använder internet, men också om att skydda de som skapat innehållet, säger Eddy Leviten, generaldirektör Alliance for intellectual property, Storbritanniens motsvarighet till Rättighetsalliansen.

Geoff Taylor representerar den brittiska musikindustrin och även han ser positivt på överenskommelsen. Men säger att det finns mycket kvar att göra.

Läs också: Google vill ha din hjälp i utvecklingen av nästa Pixel-telefon

– Uppförandekoden är ingen magisk lösning, men den betyder att olagliga sajter kan tas bort från sökresultaten och att fans som söker efter musik i högre utsträckning hittar en rättvis sajt, säger han.