Att på avstånd stjäla data från en dator som saknar internetuppkoppling är lättare sagt än gjort, men det är precis vad Israeliska forskare vid Ben-Gurion’s cybersecurity lab lyckats med. Det skriver Wired.

Datorn som forskarna lyckades hacka stod på ett sådant sätt att den syntes genom ett fönster, sedan infekterade de manuellt datorn med ett malware som omvandlade känslig data till morseliknande kod, signaler som sedan viruset skickade ut via datorns blinkande led-lampor.

Allt som behövdes efter det var en kamerautrustad drönare som flög förbi fönstret och omvandlade koden till information. Något som drönaren i experimentet kunde göra i en hastighet av 4000 bits i sekunden.

Läs också: Vad bubblar i säkerhetssvängen? Här är snackisarna från jättekonferensen RSA

Enligt forskarna behövs det egentligen ingen speciell sorts kamera på drönaren för att utföra den vågade kuppen. Men i det här fallet använde de sig av en kamera med Siemens photodiode-sensor som kunde registrera blinkningar snabbare än vad det mänskliga ögat kan uppfatta.

Men oavsett hastighet på ljussignalerna tror forskarna inte att det är många som registrerar att deras dator blinkar, då det missas av vana.

”LED-lamporna blinkar hela tiden när den (datorn, reds anm) gör sina sökningar och indexeringar så ingen misstänker något, inte ens på natten. Det är faktiskt väldigt hemligt”, säger Mordechai Guri, forskare vid Ben-Gurion, till Wired.

Läs också: Dödligt hack – forskare tog kontroll över pacemakers

Att man kan använda sig av drönare för att uföra cyberangrepp är något som säkerhetsforskarna verkar fått upp ögonen för. I november förra året lyckades ett annat israeliskt forskarlag att ta över en hel byggnads uppkopplade belysning enbart genom att flyga förbi.

Men innan du börjar oroa dig för drönare, och blinkande datorlampor, kan du göra en enkel åtgärd för att kunna slappna av - tejpa över din dators lampor.