Uppståndelsen blev stor när initiativet Spridningskollen meddelade att de minsann tänkte kräva skadestånd från uppemot 1 000 misstänka fildelare. När projektet skrotades kort därefter visste skadeglädjen inga gränser. Men säg den lycka som varar.

Läs också: Här är svenska skådisarna som är farligast att fildela

Nu vill en dansk advokatfirma göra ett försök och det på uppdrag av en rad internationella filmbolag. Däribland Zentropa som grundades av regissören Lars von Trier. Målet med initiativet, som avslöjades av nyhetssajten Breakit, är att söka upp svenska pirater och kräva dem på skadestånd på mellan 2 000 och 3 000 kronor.

I februari tog Patent- och marknadsdomstolen emot en ansökan om informationsföreläggande. Kravet är att Telia ska lämna ut namnen på personerna bakom ett antal IP-nummer som ska ha använts för att ladda ner och sprida filmer utan rättighetsägarnas tillstånd. Liknande krav kommer troligen också skickas till Tele2 och Bredbandsbolaget.

Läs också: Spridningskollen, Pirate Bay-bråk och Kanye West – så var fildelningsåret 2016

Enligt tidigare domslut måste internetoperatören lämna ut uppgifterna. Telia förbjöds tidigare i veckan att radera uppgifterna i väntan på att rättsprocessen är avgjord.