En low-tech-lösning på ett high-tech-problem, ja så beskriver personalen på militärbasen Mont-de-Marsan i sydvästra Frankrike de fyra örnar som just nu tränats upp för att plocka ned misstänkta terroristdrönare. Det skriver sajten Zdnet.

Sedan de enbart var några veckor gamla har örnarna D'Artagnan, Athos, Porthos och Aramis (namnen kommer från Alexandre Dumas roman De tre musketörerna) tränats upp till att bli drönarjägare, bland annat genom att de fått jaga drönare med mat ovanpå. I dag är de vuxna och ska enligt Znet kunna upptäcka en drönare på 200 meters håll och sedan oskadliggöra den på sekunder.

Läs också: Intel flaggade för Lady Gaga under Super Bowl – med 300 drönare

Rovfåglarna är bara en av många åtgärder som militären och rättsväsendet i Frankrike vidtagit sedan landet drabbats av flera terrorattentat de senaste åren. Men att använda rovfåglar för att ta ned drönare har faktiskt använts på annat håll, förra året publicerade holländsk polis en video på nätet där de visade upp sin örn som effektivt plockade ned en drönare från himlen.

Drönarjakten kan dock inbegripa en viss risk för fåglarna, beroende på farkostens storlek eller propellerblad, men den problematiken hoppas militären kunna lösa genom specialframtagna ”handskar” som är gjorda i kevlar.

Läs också: Den här specialbyggda monsterdrönaren kan lyfta en människa
 

Enligt den franska militären är man mycket nöjda med experimentet och kommer att föda upp fler örnar i framtiden, vilket kan behövas sedan det kommit allt fler rapporter om att IS börjat använda sig av kommersiella drönare för att bomba mål i Irak.