Biltillverkaren, och tillika batteriföretaget, Tesla planerar fem så kallade Gigafactories där de ska tillverka batterisystem för elbilar och solpaneler för både hemmabruk och företag. Senare i år blir det troligen klart var anläggning tre, fyra och möjligen även en femte ska byggas skriver företaget i ett brev till aktieägarna som IDG News tagit del av.

Läs också: Intressegrupp försöker locka Tesla till Trollhättan

Den första anläggningen ligger i Reno, i delstaten Nevada. Fabriken är inte helt färdig men har redan börjat tillverka battericeller för lagringsenheterna Powerwall 2 och Powerpack 2. Samt att de också bygger batterier till elbilen Model 3.

Bygget av fabrik nummer två pågår för fullt utanför staden Buffalo, och är troligen inne på sluttampen då planen är att invigningen äger rum senare i år. Även där ska det byggas solpaneler.

Läs också: Världens största batteristation invigd – fylld med Tesla-batterier

I takt med att tillverkningstakten av Tesla Model 3 ökar och de första bilarna rullar ut från fabriken senare i år har bolaget tankar på att lägga om hela produktionsplaneringen av batterier. Detta för att de väntar sig ett uppsving i försäljningen av det som kallas budget-Teslan. Just nu bygger de på en prototyp, den verkliga tillverkningen ska vara igång någon gång under sommaren. Och det är viktigt att komma igång. För den förväntade produktionen är 5 000 bilar i veckan till fjärde kvartalet 2017, och 10 000 i vecka 2018.