Det var i fredags som energibolaget San Diego Gas & Electric bjöd in till sin sprillans nya elanläggning ett par mil norr om staden San Diego. Där har de byggt ett batterisystem om 30 megawatt som kan lagra 120 megawattimmar, vilket motsvarar elförbrukningen för 20 000 hushåll under fyra timmar, skriver Ars Technica. Samtidigt lanserade de också ett mindre projekt med ett system på 7,5 megawatt i El Cajon.

De två anläggningarna är ett resultat av en större satsning på initiativ av delstaten Kaliforniens energimyndighet. Efter den omfattande metanläckan i Aliso Canyon förra sommaren har hela regionens energiförsörjning legat i farozonen. Energibolag i området har mer eller mindre beordrats att bygga ut sina nät för att också innefatta lagringsanläggningar med litiumjonbatterier. San Diego-anläggningen är landets största. I slutet av januari berättade Tesla att de tillsammans med ett annat energibolag öppnat en anläggning med ett system på 20 Megawatt och lagringsmöjligheter på upp till 80 megawattimmar.

San Diego Gas & Electric

Systemet utanför San Diego består av 24 containrar som tillsammans innehåller 20 000 moduler med 20 batterier vardera. Förhoppningen är att bolaget till 2030 ska ha anläggningar som omfattar totalt 330 megawatt.

Läs också: En megafabrik är inte nog – Tesla ska bygga ännu fler Gigafactories

Och utvecklingen går betydligt snabbare än energimyndigheterna väntat sig. Inte minst går priserna ner mycket snabbare än vad de först trodde. De inblandade bolagen har byggt klart anläggningarna på kortare tid än vad som först var planerat. Gasläckan som inte bara påverkat energibolagen utan också den omkringliggande naturen och människorna som bor där har naturligtvis spelat en stor roll i det. Valet föll på Tesla och AES Energy System just på grund av att de kunde levererar snabbt. Framtida system kommer troligen ta längre tid att bygga skriver nyhetssajten.

systemet

Läs också: Intressegrupp försöker locka Tesla till Trollhättan

Tidigare har batterisystem av denna typ inte varit något som energibolagen gärna satsat på, det har varit för dyrt. Men i takt med att priserna för energilagring går ner och kraven på fler hållbara energikällor ökar har bolagen fått tänka om. Nu växer batterisystemet och blir en viktigare del av elförsörjningen.