Efter att en 14-årig flicka begått självmord i direktsändning via Facebooks Live-tjänst har nu sociala-medie-jätten tagit fram en plattform för suicidprevention på sin sajt.

Tanken är att Facebookanvändare som tittar på en liveström nu ska få möjlighet att nå ut till sändaren på ett smidigare sätt och kunna rapportera videon till olika krisgrupper ifall de misstänker att sändaren kan vara självmordsbenägen.

Läs också: Google tar AI till hjälp i kampen mot nättrollen

”Facebook har en unik position, med vänskapsband på sajten, som kan hjälpa personer i nöd med kontakt till människor som kan stötta dem”, skriver Facebook i ett uttalande.

”Vi kommer också att ge medel till de personer som rapporterar in videon, som kan hjälpa dem att i sin tur hjälpa sin vän”.

Ett av dessa medel som Facebook hänvisar till är möjligheten för suicidpreventionsgrupper att kopplas in.

Utöver den nya funktionen i Live arbetar Facebook även med en AI som ska kunna känna igen mönster i poster som skrivs av människor som funderar på att begå självmord. Dessa poster kommer sedan att granskas av ett team som väljer om det finns fog för att kontakta användaren.

Läs också: Facebook släpper gratisverktyget Prophet för Python

Enligt Facebook har man sedan tidigare arbetat hårt med suicidprevention, bland annat säger man sig ha ett lag med anställda som dygnet runt går igenom de poster som anmälts in av oroliga facebookvänner.