Wikileaks har publicerat 8 761 nya dokument, något som kan bli obekvämt för amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt nätverket själva att det den största läckan sedan de först drog igång 2013 och dokumenten ska innehålla detaljerad information om hur CIA kan ta sig in i telefoner och andra typer av elektronisk utrustning.

Läckan går under namnet Vault 7 och dokumenten ser ut komma från CIA:s Centre for cyber intelligence och sträcker sig över perioden 2013 till 2016. Bland annat visar de hur myndighetens digitala specialister jobbar med att hacka sig in i smarta telefoner och datorer. Dokumenten avslöjar också hur avdelningen för cybersäkerhet har dolda baser i Frankfurt för att täcka övervakning av stora geografiska områden i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Läs också: Internets baksida krymper – dark web nära halverad efter hack

CIA har än så länge inte kommenterat uppgifterna med hänvisning till att de aldrig kommenterar innehållet eller äktheten i påstådda underrättelsedokument. Enligt The Guardian ska dock dokumenten vara riktiga. Varifrån informationen är också oklart, Wikileaks är mycket tystlåtna kring källan. I ett uttalande säger de att dokumenten ska ha cirkulerat bland tidigare myndighetshackare, på ett sätt som inte följer regelboken. En av de personerna ska sedermera skickat arkivet till Wikileaks.

Enligt IDG.se:s amerikanska systersajt Network World kan avslöjandena utsätta företag för nya risker. Av den anledningen att illasinnade hackare kan få råd om hur de kan utnyttja sårbarheter i hård- och mjukvara. Det kan därför vara nödvändigt att genomföra en ny riskbedömning med de nya uppgifterna i bakhuvudet. Program som nämns i dokumenten är hack mot Apples IOS, Mac OSX, Android, Windows, Linux och Solaris. Det är dock viktigt att påpeka att dokumenten inte innehåller några koder, allt de gör är att beskriva vilka sårbarheter som finns.

Men många säkerhetsexperter anser att Wikileaks vilselett människor, detta genom att överdriva CIA:s förmåga att hacka sig in i datorer och telefoner. Det säger Will Strafach, vd för Sudo Security Group, som undersöker sårbarheter i Apple IOS. Bara för att Wikileaks har dokument som säger att myndigheten kan hacka en Iphone eller Androidtelefon behöver inte det betyda att konsumenterna ska oroa sig. Framför allt för att sårbarheterna som nämns redan är kända och har lagats.

Läs också: Skadeprogrammet som raderar allt på datorn är tillbaka

Det har bland annat påståtts att CIA med sina verktyg kan ta sig runt krypteringen i meddelandeappar som Whatsapp och Signal. Några bevis för det påstående finns inte, det enda som framkommer är att myndigheten tagit fram sårbarheter och skadlig kod som kan ta över hela telefoner, inget annat.

Ett liknande påstående är att CIA kan hacka smarta tv-apparater och göra om dem till övervakningsenheter. Det är en sanning med modifikation, eftersom verktyget i fråga finns på ett usb-minne och kräver fysisk tillgång till tv:n, skriver säkerhetsexperten Robert Graham.

Wikileaks har den senaste tiden anklagats för att vara alltför vänligt inställda till Ryssland. I amerikanska myndighetskretsar ses de läckta dokumenten som en del i kampen mellan ryska och amerikanska underrättelsetjänster.

Wikileaks startade sin verksamhet 2006 och bestod då av journalister, kinesiska dissidenter och it-entreprenörer. Grundaren är Julian Assange. Nätverket har varit inblandat i flera uppmärksammade avslöjanden, inte minst om amerikanska armén aktiviteter i Irak och Afghanistan.