Den illegala streamingmarknaden blir allt mer lik organiserad brottslighet, och organisationen bakom Dreamfilm är inget undantag. Ett landsomfattande tillslag i början av 2015 resulterade i att ett flertal fildelnings- och streamingssajter släcktes ner. En av dem var den nu aktuella streamingsajten.

På ett år ska piratsajten dragit in över en miljon kronor berättade kammaråklagare Mats Ljungqvist för IDG.se när åtalet lades fram i slutet av augusti. Dessutom ska de fyra männen som nu står åtalade ha starka kopplingar till andra svenska piratsajter.

Totalt rör det sig om 45 filmer som de åtalade misstänks ha gjort tillgängliga via piratstreamingtjänsten. De fyra inblandade är samtliga misstänka för brott mot upphovsrättslagen i olika grad. De tros alla ha haft olika roller och i vår rapportering har de kallats Ägaren, Företagaren, Teknikern och Kodaren.

Ägaren är den som sägs ha dragit in mest pengar och ska från hösten 2013 till gripandet i januari dragit in 930 000 kronor i annonsintäkter från sajten. I förhör har han sagt att han enbart administrerar tjänsten, inte på något sätt att han kontrollerar den. För att sedan ändra sig och enbart erkänna att ha stått som ägare av domännamnet.

Den som sålt annonserna är enligt stämningsansökan den 34-åriga Företagaren. Han ska ha sålt annonsplatser samt hyrt serverplats år Dreamfilm i Nederländerna. Även han är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen, men nekar till brott. Visserligen har han sålt annons säger han, men har ingenting med Dreamfilms verksamhet att göra.

Kodaren och Teknikern är de som ska ha hjälpt till att bygga sajten och driva den. Teknikern började inledningsvis med att förbättra den sajt som fanns och la till en rad nya funktioner. Därefter ska han fått anställning för att sköta driften, för det arbetet fick han under 2013 och 2104 ut 285 000 kronor.

Kodaren har haft rollen som alltiallo, med uppgifter både som programmerar men också som Ägarens högra hand. Han ska dock inte ha tjänat några större summor pengar på sitt arbete, mellan 500 och 5 000 kronor i månaden säger han.

Upplägget och organisationen, samt det faktum att de dragit in stora belopp på annonsering visar att verksamheten drivits mer eller mindre som professionell verksamhet. De fyra ska dock inte vara de enda inblandade, att döma av förundersökningen är det en lång rad personer som ska ha bidragit med sin tid som administratörer, moderatorer och uppladdare.

– Det är ganska många som gjort små bidrag, men det finns några stycken personer som i högre grad har fått det här att fungera och har också fått ersättning på olika nivå för detta. Det är en organisation bakom det här som gör att åtminstone tre av dem har kunnat ha det här som sitt levebröd, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist i en tidigare intervju med IDG.se.

Bakom åtalet står flera stora aktörer i filmbranschen: Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri. Huvudförhandlingarna inleds i dag i Linköpings tingsrätt och väntas pågå hela veckan.

EU-domstolen konstaterade i höstas att det är lagligt att länka till upphovsskyddad musik och film. Så länge du inte tjänar pengar på det, eller inte vet att det publicerats utan rättighetsägarens godkännande. Det är nämligen i korthet vad streamingtjänster gör, de länkar till material istället för att som Pirate Bay där det handlar om att ladda ner innehållet. Avgörandet kan påverka utgången i de två streamingfall som nu ligger i svenska domstolar, Swefilmer och Dreamfilm. Rättegången mot de misstänka bakom Swefilmer skulle ha börjat 16 januari, men har skjutits upp.

Samtidigt som den rättsliga processen kring Dreamfilm pågår har en ny version av sajten dykt upp. En sajt som de fyra misstänkta säger att de inte har några kopplingar till.