Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har skriftligen gått ut och erbjudit de politiska partierna i Storbritannien hjälp med att rusta upp sin cybersäkerhet inför nästkommande val. Det rapporterar Reuters.

”Bevakningen av händelserna i USA, Tyskland och på andra platser påminner oss om potentialen för fientliga handlingar mot Storbritanniens politiska system”, ska Ciaran Martin, chef för GCHQ:s cybersäkerhetsavdelning NCSC, ha skrivit i ett brev till partierna som Sunday Times tagit del av.

Läs också: Wikileaks avslöjar CIA:s hackarverktyg – tonas ner av säkerhetsexperter

Sedan amerikansk underrättelsetjänst gått ut med sina misstankar om att ryska hackare försökte lägga sig i förra årets presidentval har Ryssland blivit beskyllda för att ligga på offensiven när det gäller cyberangrepp. Men GCHQ vill inte bekräfta ifall det är rädslan för ryska hackare som ligger bakom varningen.

”Vi har inga bevis för att ryssar faktiskt är inblandade i försöken att underminera vår demokratiska process just nu”, säger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnsson till ITV och fortsätter:

”Men vi har mycket bevis för att ryssarna är kapabla till att göra det, och det finns inga tvivel om att de har utfört flera smutsiga tricks”.

Läs också: Internets baksida krymper – dark web nära halverad efter hack
 

Storbritannien är inte det enda land som oroar sig för politiskt motiverade hack. Tyska underrättelsetjänsten har gått ut och varnat för att Ryska hackare kan försöka påverka landets kommande val, och i Frankrike har regeringen beslutat att franska medborgare som bor utomlands inte kommer att få rösta digitalt på grund av säkerhetsrisken det innebär.