Det var under ett möte i Dubrovnik förra veckan som 3GPP, en samarbetsorganisation med flera stora telekomaktörer, skrev på en ny arbetsplan för 5G som kan innebära att storskaliga testförsök kan dra igång 2019 istället för 2020 som först planerat. Det rapporterar IDG News.

”Det är viktigt att snart få ut nästa generation av mobiler till världen eftersom användarna fortsätter att öka sin datakonsumtion”, skriver Lorenzo Casaccia, vice president för tekniska standarder på Qualcomm, i ett blogginlägg.

Läs också: Peter Eriksson: Sverige ska leda 5G-utvecklingen i Europa

Qualcomm och andra storaktörer godkände den nya planen redan innan Mobile World Congress-mässan som gick av stapeln tidigare i månaden, och sedan dess har även Nokia och Verizon hoppat på tåget. I dag är det cirka 40 företag som gått med på den nya arbetsplanen – bland annat Ericsson, Huawei och Samsung.

Planen inbegriper en tillfällig standard, som fått namnet Non-standalone 5G NR, och låter utvecklare ta fram 5G-anpassad teknik och mjukvara som fortfarande bygger på 4G-baserade radio- och kärnnätvärk. Något som ska underlätta för företagen då de inte behöver byta ut sin utrustning när de går över till fullskalig 5G.

Dock kvarstår det många beslut för 3GPP att fatta innan allt är klappat och klart, speciellt då 5G-nätet kommer att behöva klara av nya utmaningar som VR-applikationer och självkörande bilar, samt den allt mer växande iot-branschen.

Läs också: 6 saker vi lärde oss på Mobile World Congress

Det finns många goda skäl för operatörerna att vilja få fram 5G-tekniken så snabbt som möjligt, enligt analysföretaget Dell’Oro Group är det just nu en svår period för telekomföretagen och det väntas inte bli någon bättring innan 2021 då 5G-tekniken förväntas vara i full användning.