Pi-dagen som infaller i dag är inte en officiell helgdag, men väl en högtidsdag för matematikintresserade över hela världen. Men man kan förstås tycker att den borde infalla 31 april i stället för 14 mars. Men det går ju inte!

Hur som helst, om du inte har någon bra känsla för hur du ska fira Pi-dagen så bistår vår amerikanska systersajt Network World med nio förslag:

Pi

1. Baka en Pi-paj

Vad smakar bättre än de flesta pajer? En pi-paj förstås. Tillvägagångssättet är ungefär det samma som för att baka andra pajer, med en stor skillnad. Man måste spara lite deg för att göra en Pi-symbol på slutet. Här är receptet.

Pi-tröja

2. Skaffa en Pi-tröja

Specialdesignade kläder är utmärkta verktyg för att visa stolthet för Pi-dagen. Det finns åtskilliga tröjor att välja mellan, i alla fall i USA. Om du beställer nu så är du redo inför nästa år.

Läs också: Här är algoritmen ska fixa biffen när stora data blir för tok för stora

Pi ord

3. Ordkonst med Pi

På engelska pratar man om ”Pi-kus” och ”Pi-ems”. Enkelt uttryckt är det olika typer av arrangemang med ord. Ett exempel är att skriva en dikt som har tre stavelser på den första raden, en på den andra och fyra på den tredje. Här är ett försök:

Hallå Pi
Vad?
Ett roligt tal

pi ord

4. Leta mening i Pi

Pi är ett oändligt tal och i det går det att hitta andra tal som bär på olika mening. Du kan till exempel leta efter din födelsedag eller ditt telefonnummer. Eftersom Pi fortsätter för evigt så borde de finnas någonstans i det, eller? Här är den första miljonen decimaler i Pi, så att du kan komma i gång.

5. Recitera decimaler för Pi

Eftersom Pi fortsätter för evigt så blir det svårt att recitera alla decimaler. Men det finns tävlingar i hur många man klarar. Slår du Benjamin Most som klarar 2 552?

Pi film

6. Kolla in Pi-filmen

Om du gillar film kanske filmen Pi kan vara något? Enligt IMDB handlar den om en paranoid matematiker som letar efter ett tal som beskriver naturens universella mönster. Låter kul!

7. Lyssna på Pi-musik

Det finns musiker som gillar Pi och de visar det genom att komponera Pi-sånger. En del sånger hjälper dig att memorera Pi, andra är mer av jingelkaraktär.

Albert Einstein

8. Fira Albert Einsteins födelsedag

Faktum är att Pi-dagen är Einsteins födelsedag. Så när du ändå firar Pi-dagen så kan du passa på att hylla den moderna fysikens fader.

Läs också: Världens längsta primtal har hittats – och det är ta mig tusan obegripligt långt

Life of Pi

9. Läs en bok om Pi

Efter en lång dags Pi-firande kanske du bara vill sätta dig i lugn och ro och läsa en trevlig Pi-bok. Det finns gott om alternativ, varför inte Berättelsen om Pi?