Vibratorn, som marknadsförts som lösningen för par som befinner sig ifrån varandra då och då, kan styras på avstånd via en mobilapplikation. Men det som inte konsumenterna upplysts om är att appen även samlar in data, information om vilken intensitet som används eller temperaturen på apparaten. Det rapporterar The Guardian.

Insamlandet av data ska inte vara det enda problemet med applikationen, utan den ska även ha varit väldigt lätt att hacka, och enligt the Guardian kunde en utomstående person lätt ta över vibratorn enbart via bluetooth.

Läs också: Amazon ger med sig i rätten – lämnar ut Alexa-inspelningar

Sedan det uppdagades att vibratorn samlat in data utan godkännande har We-vibes moderföretag Standard Innovations gått med på att betala 66 000 kronor till de som använt sig av appen, kunder som enbart använt vibratorn utan applikationen i sin tur kan få så mycket som 1 300 kronor. Totalt ska det röra sig om cirka 25 miljoner kronor.

”Hos Standard Innovation tar vi konsumenternas integritet och datasäkerhet på allvar. Vi har förstärkt våra integritetsmeddelanden, ökat applikationssäkerheten, gett konsumenterna fler val över vilken data de delar och vi fortsätter att arbeta med ledande integritets- och säkerhetsexperter för att förbättra vår app. Med den här förlikningen kan Standard Innovation fortsätta skapa nya innovativa produkter till våra kunder”, skriver företaget i ett uttalande.