Falska nyheter, rasistiska kommentarer och hatiskt innehåll har visat sig vara en svår nöt att knäcka för Facebook, Twitter och Instagram. Men inte så svår att böter i mångmiljonklassen kan råda bot på problemet. Det tycks vara Tysklands förhoppning i alla fall.

I dag föreslår nämligen landets justitieminister att det företag som inte plockar bort olagligt innehåll inom sju dagar riskerar böter på upp mot 475 miljoner kronor, skriver nyhetsbyrån AP.

De höga böterna är bara ett i raden av flera förslag kring hårdare lagstiftning på området. Den socialdemokratiska ministern sa tidigare i dag att företagen redan har gjort vissa förbättringar på frivillig väg, som har lett till förbättringar. Men det räcker inte säger han och hänvisar till en rapport som säger att Twitter bara raderar en procent av allt innehåll som av användarna bedöms bryta mot lagen. Facebook raderar 39 procent.

Läs också: Microsoft stänger socialt nätverk ingen visste fanns

För att slippa betala böter och leva upp till kraven måste de sociala nätverken troligen utöka antalet anställda på respektive ansvarig avdelning. För att hantera inrapporterat innehåll krävs bemanning mer eller mindre dygnet runt för att hålla tidsramen på sju dagar. För det är inte bara originalinlägget som ska bort, så även kopior. Dessutom ska företaget varje kvartal publicera en rapport över hur de har hanterat detta innehåll.

Varje sajt ska se ut en person, särskilt ansvarig för att hantera klagomål kring hanteringen. En person som personligen kan tvingas betala upp till 47 miljoner kronor om företaget inte följer regelverket. Heiko Maas säger att förslaget inte på något sätt är tänkt att begränsa yttrandefriheten i landet. Inte heller finns några planer på att instifta en sanningskommission för att granska falska nyheter. Han tillägger också att visserligen bryter inte falska nyheter alltid mot lagen, men det finns fall då räknas som förtal eller ärekränkning. Då ska innehållet bort säger han.

Läs också: Deppig och avundsjuk? Du kanske använder sociala medier för mycket

Facebook har än så länge valt att inte kommentera det nya förslaget. Men säger samtidigt att deras egna undersökningar visar på att betydligt fler inlägg plockas bort än den siffran nämnd av justitieministern. De säger också att de utbildar sin personal för att hantera det juridiska läget i Tyskland och kommer vid slutet av året troligen ha 700 personer stationerade i Berlin som granska rapporterat innehåll. Inte heller Twitter kommenterar förslaget, men säger att de vidtaget flera åtgärder det senaste året för att komma till rätt med problemet.